Výprodeje jsou letos úspěšnější než loni. Na odbyt jdou chytré hodinky či bělení zubů

Povánoční výprodeje jsou letos podle obchodníků úspěšnější než loni. Meziročně se tržby obchodníků zvýšily až o pětinu. Letos je větší zájem o elektroniku. V řadě obchodů výprodeje pokračují do konce ledna.

V povánočních výprodejích Datartu tržby vrostly meziročně o 19 procent. "Velký zájem je jako každý rok o velké domácí spotřebiče, TV a mobily. Oproti loňskému roku zákazníci ve výprodejích nakupují daleko více bezdrátové reproduktory, bezdrátová sluchátka a nositelnou elektroniku, především pak chytré hodinky," uvedla Iva Pavlousková z Datartu.

"V C&A zaznamenáváme zvýšený zájem o povánoční výprodeje, jedná se o nárůst proti stejnému období loni. Zákazníci nejvíce nakupují především bundy, kabáty, teplé pleteniny, dámské prádlo a dětské zboží," uvedla mluvčí obchodů C&A Moda Veronika Kovaříková.

Na Mall.cz se ve výprodejích do hledáčku zákazníků dostalo sezonní zboží, tedy zimní oblečení, sportovní vybavení jako například lyže, helmy a další. "Specifickou kategorií jsou nemrznoucí oleje a další zimní auto-příslušenství. Naopak zájem o hračky, který před Vánoci vrostl více než desetinásobně, se pomalu vrací na obvyklou úroveň," uvedla mluvčí Táňa Lálová.

Podle e-shopu Alza.cz je největší zájem o domácí elektro a tzv. velkou bílou techniku, hračky, auto-moto, elektronické čtečky knih i knihy, včetně elektronických.

V lednu rostou i prodeje zboží a služeb spojených s novoročními předsevzetími. "Stálicí je péče o tělo a zdraví. Jde zejména o hubnutí, tedy od permanentek do fitness až po zdravé stravování, nebo také bělení zubů a podobně. Další tradiční kategorií je výuka jazyků," uvedla ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková.

Naopak novým trendem je podle ní třetí skupina zákazníků, která hledá zajímavé aktivity, nebo se chce naučit něco nového - patří sem zejména praktické činnosti jako kurzy vaření nebo nejrůznější rukodělné aktivity. Průměrná částka utracená za novoroční předsevzetí se pohybuje v rozmezí 1000 až 2000 korun.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby slevy Obchody Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy