Řeznictví v Praze prodalo 300 kilo polského drůbežího, byla v něm salmonela

Pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, veterináři v něm zjistili salmonelu. Maso je nejspíš snězené, protože už je po datu spotřeby, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Řeznictví uvedlo, že nemá od svých zákazníků zprávy o zdravotních problémech. S dodavatelem nakaženého masa ukončilo spolupráci. Pražští hygienici zvýšený výskyt nemoci nezaznamenali.

"Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil," uvedl Vorlíček. Maso od firmy Ubojnia Drobiu PIÓRKOWSCY Jerzy Piórkowski se podle něj prodávalo ve čtyřech pobočkách řeznictví. "Maso bylo přijato dne 12. března. Následně bylo expedováno na čtyři prodejny výše uvedené společnosti v Praze, které se nacházejí na následujících adresách: Dejvická 21, Praha 6; Francouzská 26, Praha 2; Sokolovská 187, Praha 9; Na Sádce 24, Praha 4. A zde bylo prodáno zákazníkům prodejen," dodal.

Veterináři nevědí o tom, že by někdo po konzumaci trpěl zdravotními problémy. "Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, nebo ekvivalentním systémem, tedy při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo při nižší teplotě s delší dobou úpravy," vysvětlil Vorlíček.

Četnost odběrů vzorků je nadstandardní, zejména u dodavatelů z Polska, uvedlo řeznictví. Salmonelu kontrola zjistila, přestože řeznictví podle svého prohlášení při dovozu splnilo veškeré veterinární předpisy. "Celá situace nás velice mrzí, již jsme přijali veškerá možná opatření včetně ukončení spolupráce s předmětným dodavatelem," podotkl jednatel řeznictví Miloš Křeček. "Nikdo z našich zákazníků se na nás dosud neobrátil s jakýmikoli zdravotními problémy, což lze vysvětlit jednak tím, že objem kontaminovaného masa byl poměrně malý, a také proto, že při dostatečné tepelné úpravě masa je bakterie zničena," dodal.

Zvýšený výskyt nemoci nezaznamenala ani pražská hygienická stanice. "Důvodem bude patrně tepelná úprava, bez které se v ČR drůbeží maso nekonzumuje. Je třeba vždy ke všem masným pokrmům přistupovat s obezřetností. To platí zejména pro blížící se grilovací sezónu, která se vždy projeví zvýšeným počtem hlášených průjmových onemocnění vyvolaných salmonelami a campylobacterem," uvedla ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

O drůbežím z Polska se salmonelou informovali veterináři i v minulém týdnu, kdy dostali z Polska informaci, že se do ČR dostaly téměř čtyři tuny mražených kuřecích stehen ze stejných šarží, kde zjistili již dříve salmonely. K zákazníkům se dostalo 30 kilogramů z této zásilky, zbytek se vrátil.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo provést. V Bruselu to v pondělí řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, která podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin vyvážených ze země do ČR i jinam do Evropské unie.

Některé kroky už Polsko udělalo, podotkl Toman. Do 25. března by měly v zemi skončit kontroly jatek, Varšava také počítá s určitými legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů či zemědělců. Změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.

Evropská komise na konci února vyzvala Česko ke zrušení plošných kontrol - v dopise o to žádal právě komisař Andriukaitis. Toman poznamenal, že nyní domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i Evropské komise.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Související

Kuřecí maso z Polska

Kuřecí maso v poslední době zdražuje po celém světě

Kuřecí maso v poslední době zdražuje po celém světě, vliv má více faktorů - válka na Ukrajině, ptačí chřipka a obecně vysoká inflace. Kuřecí je nejčastěji konzumovaným masem na světě, spotřebitelé od New Yorku přes Prahu až po Singapur ale zjišťují, že je dražší než bývalo. Informuje o tom dnes agentura Bloomberg.
Kuřecí maso z Polska

Pozor na salmonelu: Do ČR se zase dostaly tuny závadného masa, riziko číhá i jinde

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. Dnes to na dotaz ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty, když testy bakterie zjistily, byly už snědené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.

Více souvisejících

Kuřecí maso Praha salmonelóza státní veterinární správa

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 46 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy