ČEZ ESCO zvýšilo tržby o 27 procent, zájem o moderní energetiku roste

Tržby skupiny ČEZ ESCO, která patří do energetické skupiny ČEZ, vzrostly meziročně o 27 procent na 5,5 miliardy korun. ČTK to řekl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Výši zisku neuvedl. ČEZ ESCO působí v Česku a na Slovensku. Kromě těchto zemí ČEZ působí v segmentu komplexních energetických službách (ESCO) také v Německu, v Polsku a v Rumunsku.

Výsledky ČEZ ESCO byly podle Čermáka loni taženy především zájmem o produkty firmy. Akvizice loni společnost uskutečňovala zejména na Slovensku, kde ČEZ ESCO posílilo pozici v ekologickém teplárenství koupí podílů v teplárnách v Prešově a Nových Zámcích. Projevily se i dobré výsledky společností, které skupina koupila v roce 2017, podotkl ředitel.

"Naše loňské výsledky ukazují velký zájem o moderní energetiku u všech našich produktů a služeb. Více jsme utržili za instalace vzduchotechniky a klimatizací, renovaci osvětlení v průmyslu i výstavbou energetických zařízení pro externí klienty. Těší mě i rostoucí zájem o energetický management, který umožňuje sledovat a analyzovat spotřebu v objektech a navrhovat komplexní energetické úspory," uvedl Čermák.

Mezi největší zakázky roku 2018 patřila podle firmy výstavba nové teplárny pro výrobu páry v neratovické Spolaně nebo výstavba zařízení pro výrobu chladu v závodech společností Fatra Napajedla a Benteler. Výrazně se na tržbách podílely také dodávky vzduchotechniky a klimatizací, výroba a dodávky tepla nebo provoz energetických zařízení, jejich servis a údržba pro zákazníky, dodala společnost. ČEZ ESCO má přes 1800 zaměstnanců.

Sektor ESCO (Energy Service Company) se zaměřuje na komplexní energetické potřeby firem, obcí a institucí, zajišťuje dodávky komodit, energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.

ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO působící v Česku a na Slovensku a ESCO International. Místopředseda představenstva ČEZ a ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač tento týden uvedl, že celkové tržby ČEZ v ESCO službách stouply loni meziročně o 120 procent na 16 miliard korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že letos očekává ČEZ tržby v segmentu přes 20 miliard korun. Tržby celé skupiny ČEZ loni činily 184,5 miliardy korun, meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.

Související

ČEZ, ilustrační foto

ČEZ ESCO si mne ruce. Firmě loni stouply tržby o víc než třetinu

Tržby energetické společnosti ČEZ v komplexních energetických službách (ESCO) loni stouply. Podle odhadů firmy činily přes 22 miliard korun, meziroční nárůst byl více než třetinový. Loňský provozní zisk EBITDA těchto společností je pak odhadován na 1,4 miliardy korun. Na dnešní tiskové konferenci k pěti letům ČEZ ESCO to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Čistý zisk firma neuvedla. Letos podle Beneše chce ČEZ v oblasti utržit více než 26 miliard Kč při EBITDA přes dvě miliardy korun.

Více souvisejících

ČEZ ESCO ČEZ Ekonomika Energetika

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy