V Praze by si zasloužilo michelinskou hvězdu více restaurací než dvě, které ji mají, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK šéfkuchař restaurace Field Radek Kašpárek. Field patří k podnikům, které letos jednu michelinskou hvězdu obhájily, druhým je v hlavním městě La Degustation Bohême Bourgeoise. Do Fieldu láká Kašpárek na jelena siku nebo na jalovcovou zmrzlinu. Spokojení hosté by podle něj měli dávat i 15procentní spropitné, nesmí to být ale automatická platba, uvedl.
Jako příklad restaurace, která by si michelinskou hvězdu zasloužila, Kašpárek zmínil Levitate Restaurant. Letos se v hodnocení Michelinu objevil poprvé a získal dva symboly příborů. Restaurace letos podle Kašpárka do poslední chvíle nevěděly, jak dopadly. "Loni jsme věděli předem, že jsme obhájili, protože byl slavnostní ceremoniál, při vyhlášení michelinských hvězd v Budapešti. Letos to bylo bez jakéhokoliv ceremoniálu," uvedl šéfkuchař, který v současnosti působí také jako porotce v kuchařské show MasterChef v televizi Nova.
Pro Field je podle něj prioritou obhájit michelinskou hvězdu, po druhé zatím netouží. "Říká se, když se žere, tak nemlaskej. Pro nás je priorita obhájit tu první, jestli do budoucna něco bude, tak je to jenom lepší. Soustředíme se na jednu hvězdu a chceme být lepší a lepší," dodal. Loni přemýšlel o otevření nové restaurace s českým menu v Praze 1 nebo v Praze 2, pro podnik se ale nepodařilo najít vhodný prostor.
Field and La Degustation have retained their Michelin stars, while three new Prague restaurants have achieved distinction in the 2019 Michelin Guide: https://t.co/astfC39NNm #Prague #PragueRestaurants #Michelin #michelinstar #MichelinGuide
— Expats.cz (@expatscz) 28. března 2019
Ve své nabídce se Field podle Kašpárka snaží "jít dopředu", využívat lokální suroviny a sezonnost ročního období, vymýšlet nové textury a kombinace chutí. "Bylo by hodně špatné, kdybychom zůstali stát na místě," řekl. Aktuálně láká zákazníky mimo jiné na jelena. "Máme husí játra, což je signature dish, máme jelena siku jako hlavní chod a myslím si, že dezert v kombinaci rakytník, bergamot a jalovcová zmrzlina funguje velice dobře. To jsou teď stěžejní jídla," dodal šéfkuchař.
České gastronomické scéně přeje více špičkových restaurací a dobré strávníky, kteří dokážou ocenit kvalitu jídla a nedívají se tolik na jeho cenu. Desetichodové degustační menu ve Fieldu stojí 3500 korun, s vinným párováním s dražšími víny si pak zákazník připlatí dalších 4900 Kč, u levnějších vín pak 1900 korun. Pokud bude žádat pouze nealkoholické nápoje, stojí nealkoholické párování 950 korun. "Myslím, že máme zkalkulovaná jídla dobře a neplánujeme v současné době zdražování," řekl.
Field je v ulici U Milosrdných na Starém Městě, michelinskou hvězdu obhájil potřetí. Do restaurace podle Kašpárka chodí většinou cizinci. "V Praze jsou dvě michelinské restaurace a člověk, který chce vyzkoušet michelinskou kvalitu, má na výběr právě jenom ze dvou, takže nám to samozřejmě i přináší klientelu," podotkl.
Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu. Ocenění znakem příborů získávají restaurace za interiér, kvalitu obsluhy nebo atmosféru podniku, můžou dostat až pět těchto symbolů.
Související

Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich

Kolik stojí michelinská hvězda? Ministerstvo zvažuje, zda uhradí poplatek deset milionů
ocenění Michelin , Restaurace , Praha
Aktuálně se děje
před 8 minutami

Na stole jsou nové podmínky: Putinův návrh jednat přijmeme, ale pod jednou podmínkou, vzkázal Zelenskyj
před 1 hodinou

Obchodní válka zažehnána. Trump oznámil "úplný reset"
před 2 hodinami

Babišovo ANO oslabuje. Spolu by volila pětina voličů, ukazuje průzkum
před 2 hodinami

Švýcaři si spravili chuť na domácích Dánech, Lotyši rozhodli o výhře nad Francouzi ve třetí třetině
před 2 hodinami

Nečas v sobotu poprvé trénoval a obnoví se útočná formace z „dvacítek“. Nastoupí i Lauko
před 3 hodinami

Očkování proti mrtvici? Ve skutečnosti už existuje, jen o něm vědci dodnes nevěděli
před 3 hodinami

Zelenskyj návrh Putina na přímá jednání uvítal, Evropa je opatrná a varuje
před 5 hodinami

Reakce na návrh Kremlu? Evropa Putina nechápe, Trump hovoří o skvělém dni pro Rusko
před 6 hodinami

Papež Leo XIV. varuje před umělou inteligenci: Zásadní výzva pro důstojnost člověka
před 7 hodinami

Putin odmítl evropské ultimátum na příměří, přišel s vlastním návrhem
před 8 hodinami

Počasí příští týden: Z mrazů teploty vyskočí až na 20 stupňů
včera

OBRAZEM: V Česku vznikají pietní místa k uctění památky Jiřího Bartošky
včera

Experti: Výzva k příměří je brilantní tah Evropy. Trumpovi konečně ukáže, co je Putin zač
včera

Rakušané sahali po senzaci, nakonec ale Švédy neporazili. Němci deklasovali Maďary
včera

Příměří si strčte do zadku, vzkázal Západu Medveděv. Peskov jeho vyjádření krotí
včera

Proč má svět prvního amerického papeže? Do konkláve zasáhl i Trump, ale jinak, než by si přál
včera

Trump zvažuje historický krok: Chce změnit fungování soudů jako za útoku na Pearl Harbor
včera

Extrémně vyspělá umělá inteligence může ohrozit samotnou existenci lidstva, varuje vědec z MIT
včera

Kanaďané potvrdili proti Slovinsku roli favorita, Kazachstán se raduje po výhře nad Norskem
včera
Na post šéfa českého fotbalu budou kromě Fouska kandidovat Blažek a Tundra
Až se bude volit 29. května nový předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR), budou se o tento nejvyšší post v tuzemském fotbale ucházet vedle současného šéfa Petra Fouska další dva kandidáti majitel třetiligového Motorletu Praha Rudolf Blažek a prezident fotbalové Mladé Boleslavi David Trunda. Nikdo jiný se tak do voleb nepřihlásil.
Zdroj: David Holub