V Praze by si zasloužilo michelinskou hvězdu více restaurací než dvě, které ji mají, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK šéfkuchař restaurace Field Radek Kašpárek. Field patří k podnikům, které letos jednu michelinskou hvězdu obhájily, druhým je v hlavním městě La Degustation Bohême Bourgeoise. Do Fieldu láká Kašpárek na jelena siku nebo na jalovcovou zmrzlinu. Spokojení hosté by podle něj měli dávat i 15procentní spropitné, nesmí to být ale automatická platba, uvedl.
Jako příklad restaurace, která by si michelinskou hvězdu zasloužila, Kašpárek zmínil Levitate Restaurant. Letos se v hodnocení Michelinu objevil poprvé a získal dva symboly příborů. Restaurace letos podle Kašpárka do poslední chvíle nevěděly, jak dopadly. "Loni jsme věděli předem, že jsme obhájili, protože byl slavnostní ceremoniál, při vyhlášení michelinských hvězd v Budapešti. Letos to bylo bez jakéhokoliv ceremoniálu," uvedl šéfkuchař, který v současnosti působí také jako porotce v kuchařské show MasterChef v televizi Nova.
Pro Field je podle něj prioritou obhájit michelinskou hvězdu, po druhé zatím netouží. "Říká se, když se žere, tak nemlaskej. Pro nás je priorita obhájit tu první, jestli do budoucna něco bude, tak je to jenom lepší. Soustředíme se na jednu hvězdu a chceme být lepší a lepší," dodal. Loni přemýšlel o otevření nové restaurace s českým menu v Praze 1 nebo v Praze 2, pro podnik se ale nepodařilo najít vhodný prostor.
Field and La Degustation have retained their Michelin stars, while three new Prague restaurants have achieved distinction in the 2019 Michelin Guide: https://t.co/astfC39NNm #Prague #PragueRestaurants #Michelin #michelinstar #MichelinGuide
— Expats.cz (@expatscz) 28. března 2019
Ve své nabídce se Field podle Kašpárka snaží "jít dopředu", využívat lokální suroviny a sezonnost ročního období, vymýšlet nové textury a kombinace chutí. "Bylo by hodně špatné, kdybychom zůstali stát na místě," řekl. Aktuálně láká zákazníky mimo jiné na jelena. "Máme husí játra, což je signature dish, máme jelena siku jako hlavní chod a myslím si, že dezert v kombinaci rakytník, bergamot a jalovcová zmrzlina funguje velice dobře. To jsou teď stěžejní jídla," dodal šéfkuchař.
České gastronomické scéně přeje více špičkových restaurací a dobré strávníky, kteří dokážou ocenit kvalitu jídla a nedívají se tolik na jeho cenu. Desetichodové degustační menu ve Fieldu stojí 3500 korun, s vinným párováním s dražšími víny si pak zákazník připlatí dalších 4900 Kč, u levnějších vín pak 1900 korun. Pokud bude žádat pouze nealkoholické nápoje, stojí nealkoholické párování 950 korun. "Myslím, že máme zkalkulovaná jídla dobře a neplánujeme v současné době zdražování," řekl.
Field je v ulici U Milosrdných na Starém Městě, michelinskou hvězdu obhájil potřetí. Do restaurace podle Kašpárka chodí většinou cizinci. "V Praze jsou dvě michelinské restaurace a člověk, který chce vyzkoušet michelinskou kvalitu, má na výběr právě jenom ze dvou, takže nám to samozřejmě i přináší klientelu," podotkl.
Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu. Ocenění znakem příborů získávají restaurace za interiér, kvalitu obsluhy nebo atmosféru podniku, můžou dostat až pět těchto symbolů.
Související

Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich

Kolik stojí michelinská hvězda? Ministerstvo zvažuje, zda uhradí poplatek deset milionů
ocenění Michelin , Restaurace , Praha
Aktuálně se děje
před 39 minutami

Překvapivý konec hledání nového kouče Sparty. Na Letnou se vrací Brian Priske
před 1 hodinou

Počasí udělá lidem radost. Tropy vyvrcholí v neděli, pak přijde změna
před 1 hodinou

Thunbergová je divná, prohlásil Trump. Aktivistka mu úder vrátila
před 3 hodinami

Rozmach Starlinku díky Trumpovi? Nové informace odhalují, jak úzká byla jeho spolupráce s Muskem
před 4 hodinami

Putin není šílený. Vraždí civilisty, aby obnovil imperiální slávu Ruska, tvrdí experti
před 4 hodinami

Evropě se díky Trumpovi otevřela jedinečná možnost. Má ale odvahu ji využít?
před 5 hodinami

Odplata za "monstrózní" výroky: Británie zavedla protiizraelské sankce
před 6 hodinami

Velká Británie chce odradit Rusko. Ukrajině dá 100 000 dronů
před 7 hodinami

Izrael vyhodil ze země Gretu Thunbergovou
Aktualizováno před 7 hodinami

Mimořádná zpráva Masakr ve Štýrském Hradci: Po střelbě ve škole je deset mrtvých, většinu tvoří děti
před 8 hodinami

EU nad americkým zákazem potratů kroutí hlavou. Sama přitom nutí ženy cestovat za interrupcí tisíce kilometrů
Aktualizováno před 9 hodinami

Eva Decroix se ujala funkce ministryně spravedlnosti. Nahradila Pavla Blažka po vypuknutí bitcoinové aféry
před 10 hodinami

Čína poslala své letadlové lodě do Tichomoří. Není jasné proč
před 11 hodinami

Svět čelí skryté, ale hluboké krizi. OSN poprvé vydala vážné varování
před 11 hodinami

"Puč" v USA: Kennedy Jr. porušil slib, odvolal celý poradní výbor CDC pro vakcíny, dosadí do něj své lidi
před 12 hodinami

Moldavsko čelí ruské hrozbě: Kreml pošle do Podněstří dalších 10 tisíc vojáků
před 12 hodinami

Trump poslal do Los Angeles tisíce dalších vojáků. Zadržené odváží neznámo kam
před 14 hodinami

Měsíční předpověď počasí. Letošní léto bude začínat pozvolna
včera

Policie odhalila pravdu o Čechovi v ruské armádě. Muž žádá o pomoc
včera
Do ligy se vrací Martin Hašek s Pavlem Hoftychem. Budou sportovními řediteli
S novým ročníkem fotbalové Chance ligy 2025/26 se vrátí zajímavá jména i v manažerských pozicích. Například v pražské Dukle bylo už předem jasné, že se s příchodem nové vlastnické struktury stane tamním sportovním manažerem bývalý trenér Sparty, Pardubic či Bohemians 1905 Martin Hašek. Stejnou manažerskou pozici bude v lize od nového ročníku zastávat i Pavel Hoftych a to pro změnu ve Zlíně, kterému se podařilo po roce mezi elitu vrátit.
Zdroj: David Holub