V Praze by si zasloužilo michelinskou hvězdu více restaurací než dvě, které ji mají, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK šéfkuchař restaurace Field Radek Kašpárek. Field patří k podnikům, které letos jednu michelinskou hvězdu obhájily, druhým je v hlavním městě La Degustation Bohême Bourgeoise. Do Fieldu láká Kašpárek na jelena siku nebo na jalovcovou zmrzlinu. Spokojení hosté by podle něj měli dávat i 15procentní spropitné, nesmí to být ale automatická platba, uvedl.
Jako příklad restaurace, která by si michelinskou hvězdu zasloužila, Kašpárek zmínil Levitate Restaurant. Letos se v hodnocení Michelinu objevil poprvé a získal dva symboly příborů. Restaurace letos podle Kašpárka do poslední chvíle nevěděly, jak dopadly. "Loni jsme věděli předem, že jsme obhájili, protože byl slavnostní ceremoniál, při vyhlášení michelinských hvězd v Budapešti. Letos to bylo bez jakéhokoliv ceremoniálu," uvedl šéfkuchař, který v současnosti působí také jako porotce v kuchařské show MasterChef v televizi Nova.
Pro Field je podle něj prioritou obhájit michelinskou hvězdu, po druhé zatím netouží. "Říká se, když se žere, tak nemlaskej. Pro nás je priorita obhájit tu první, jestli do budoucna něco bude, tak je to jenom lepší. Soustředíme se na jednu hvězdu a chceme být lepší a lepší," dodal. Loni přemýšlel o otevření nové restaurace s českým menu v Praze 1 nebo v Praze 2, pro podnik se ale nepodařilo najít vhodný prostor.
Field and La Degustation have retained their Michelin stars, while three new Prague restaurants have achieved distinction in the 2019 Michelin Guide: https://t.co/astfC39NNm #Prague #PragueRestaurants #Michelin #michelinstar #MichelinGuide
— Expats.cz (@expatscz) 28. března 2019
Ve své nabídce se Field podle Kašpárka snaží "jít dopředu", využívat lokální suroviny a sezonnost ročního období, vymýšlet nové textury a kombinace chutí. "Bylo by hodně špatné, kdybychom zůstali stát na místě," řekl. Aktuálně láká zákazníky mimo jiné na jelena. "Máme husí játra, což je signature dish, máme jelena siku jako hlavní chod a myslím si, že dezert v kombinaci rakytník, bergamot a jalovcová zmrzlina funguje velice dobře. To jsou teď stěžejní jídla," dodal šéfkuchař.
České gastronomické scéně přeje více špičkových restaurací a dobré strávníky, kteří dokážou ocenit kvalitu jídla a nedívají se tolik na jeho cenu. Desetichodové degustační menu ve Fieldu stojí 3500 korun, s vinným párováním s dražšími víny si pak zákazník připlatí dalších 4900 Kč, u levnějších vín pak 1900 korun. Pokud bude žádat pouze nealkoholické nápoje, stojí nealkoholické párování 950 korun. "Myslím, že máme zkalkulovaná jídla dobře a neplánujeme v současné době zdražování," řekl.
Field je v ulici U Milosrdných na Starém Městě, michelinskou hvězdu obhájil potřetí. Do restaurace podle Kašpárka chodí většinou cizinci. "V Praze jsou dvě michelinské restaurace a člověk, který chce vyzkoušet michelinskou kvalitu, má na výběr právě jenom ze dvou, takže nám to samozřejmě i přináší klientelu," podotkl.
Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu. Ocenění znakem příborů získávají restaurace za interiér, kvalitu obsluhy nebo atmosféru podniku, můžou dostat až pět těchto symbolů.
Související
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Kolik stojí michelinská hvězda? Ministerstvo zvažuje, zda uhradí poplatek deset milionů
ocenění Michelin , Restaurace , Praha
Aktuálně se děje
včera
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
včera
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
včera
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
včera
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
včera
Jihomoravští záchranáři jsou na pokraji sil: Místo nehod řeší rýmu a teploty
včera
Ruské jednotky v noci vtrhly do ukrajinské vesnice. Odvlekly desítky lidí
včera
Transatlantická roztržka graduje: USA zakázaly vstup do země strůjcům evropské digitální regulace
včera
Spor USA s Venezuelou má nečekaného vítěze. Zatím z něj těží pouze Čína
včera
V Turecku se zřítilo letadlo s libyjským náčelníkem generálního štábu. Nehodu nepřežil
včera
Průlom v mírových jednáních? Ukrajina zvažuje vznik ekonomické zóny na východě
včera
Ukrajinské město dalo světu nejslavnější vánoční koledu. Rusové ho srovnali se zemí
včera
Návrat terorismu, válka ve Venezuelu nebo souboj o AI? Co lze čekávat od roku 2026
včera
Předpověď počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?
23. prosince 2025 21:22
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
23. prosince 2025 19:58
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
23. prosince 2025 19:41
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
23. prosince 2025 19:20
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
23. prosince 2025 18:30
Trump jmenoval nového vyslance pro Grónsko. Má obyvatele přesvědčit, aby se připojili k USA
23. prosince 2025 17:26
Trump také sdílí naši lásku k mladým dívkám, píše se v dopise, který zřejmě poslal Epstein
23. prosince 2025 16:13
Ukrajinští muži riskují smrt v horách, aby se vyhnuli frontové linii. Nikdo podle nich už nechce mír
Uprostřed mrazivého prosince čelí Ukrajina kromě ruských raketových útoků také prohlubující se krizi lidských zdrojů. Zatímco se světoví lídři v čele s Donaldem Trumpem pokoušejí vyjednat konec války, tisíce ukrajinských mužů nadále volí riskantní cestu do ilegality, aby se vyhnuli odvodu na frontu. Reportéři CNN v rumunské pohraniční oblasti Maramureš mluvili s těmi, kteří raději riskovali smrt v zasněžených Karpatech, než aby padli v nekonečném konfliktu.
Zdroj: Libor Novák