Podvodné transakce? Finanční analytický úřad zajistil rekordních 7,55 miliardy

Finanční analytický úřad (FAÚ) loni zajistil z podvodných transakcí rekordních 7,55 miliardy korun, meziročně to bylo o 5,4 miliardy více. Peníze podle úřadu byly spojeny například s korupcí, daňovými podvody nebo financováním terorismu. FAÚ také podal 395 trestních oznámení, jejich počet ale proti roku 2017 klesl. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

"Částky zajištěné z daňových podvodů se vracejí do státního rozpočtu, zatímco peníze pocházející z jiné trestné činnosti jdou zpátky k poškozeným," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Úřad loni přijal 4028 oznámení o podezřelých obchodech. Je to rovněž rekord a meziroční nárůst o 504 oznámení. "Počet přijatých oznámení rapidně narostl především díky rozšíření okruhu oznamujících subjektů," uvedl ředitel FAÚ Libor Kazda. Podle něj pomohla i těsnější spolupráce se zahraničními finančními zpravodajskými jednotkami a součinnost s Finanční správou, Celní správou, policií a tajnými službami.

Úřad obdržel například desítky oznámení podezřelých obchodů s teroristickým podtextem. "Ne všechna prvotní podezření byla následně potvrzena, nicméně některá z provedených šetření byla ukončena podáním trestního oznámení, popřípadě poskytnutím informace partnerským složkám," píše úřad ve výroční zprávě. FAÚ označil boj s financováním terorismu za jednu ze svých priorit.

Počet trestních oznámení, které úřad loni podal, klesl o 144. Vedle toho ale FAÚ předal policii 160 takzvaných informací významných pro její činnost, což je nový způsob vzájemné spolupráce upravený zákonem proti praní špinavých peněz. "Už v roce 2017 bylo trestních oznámení o něco méně než rok předtím. To však zcela odpovídá naší dlouhodobé strategii zabývat se jen těmi nejzávažnějšími a nejaktuálnějšími kauzami," dodal Kazda.

Mezi největší případy v loňském roce patřilo zajištění peněz na účtech firem patřících holdingu, který nabízel svým klientům licence k automatickým obchodním systémům s příslibem velmi výhodného zhodnocení vkladů. Podle FAÚ šlo ale o systém takzvaného letadla, kdy byly průběžné provize hrazeny z peněz nových klientů. Celková škoda dosáhla 1,5 miliardy korun, poškozeno bylo 5400 klientů.

FAÚ také zajistil 235 milionů korun na účtech členů mezinárodní organizované skupiny, která v ČR údajně zneužívala děti, obchodovala s lidmi a organizovala nelegální prostituci. V několika dalších případech úřad zadržel stovky milionů korun na účtech společností, které byly údajně využívány na legalizaci výnosů z trestní činnosti.

Kolegové z Finančního analytického úřadu mají za sebou veleúspěšný rok. Loni zajistili z podvodných transakcí rekordních 7,5 miliardy korun ?https://t.co/PDWxKa8nnY

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) 23. dubna 2019

Spíše kuriozitou pak je například případ člověka, který svým věřitelům dlužil celkem 1,3 milionu korun. Měl pouze jeden účet, který byl několik let nečinný a navíc na něj byla uvalena exekuce. "Zdá se to být až neuvěřitelné, ale dotyčná osoba vyhrála v loterii několik desítek milionů korun. Začala přemýšlet, kam si peníze nechá poslat, neboť se nehodlala s nikým dělit a už vůbec ne se svými věřiteli," uvedl úřad.

Peníze z loterie výherce převedl na účet svého syna a zhruba za měsíc je chtěl vybrat v hotovosti. FAÚ ale peníze zablokoval a podal trestní oznámení kvůli poškození věřitele.

FAÚ vidí do všech účtů a asistuje u vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

Související

Jan Hamáček

Hamáčka vyzvali, aby zveřejnil skutečného dodavatele testů

Poslanec Lukáš Bartoň (Piráti) vyzval ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby zveřejnil, kdo je skutečným dodavatelem antigenních testů do škol. Uvedl to v dnešní tiskové zprávě. Podle serveru Seznam Zprávy vítěz tendru na dodavatele testů, firma Tardigrad International Consulting, nezaplatil zálohu čínskému výrobci testů.

Více souvisejících

Finanční analytický úřad (FAÚ) podvod Ministerstvo financí Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy