Philip Morris ČR vyplatí dividendu 1600 korun. Trh s tabákem se promění, naznačil šéf firmy

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1600 korun. Částka zahrnuje i zhruba 220 Kč z nerozděleného zisku z minulých let. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Za rok 2017 akcionáři získali 1080 korun.

Firmě loni meziročně vzrostl čistý zisk o 10,1 procenta na 3,8 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 15,4 procenta na 14,1 miliardy korun. Výši zisku příznivě ovlivnil hlavně nárůst cen.

Generální ředitel Árpád Könye na valné hromadě upozornil na pokles poptávky po klasických tabákových výrobcích a růst poptávky po alternativních produktech se sníženým zdravotním rizikem, které ale mají nižší marže. Podle něj není jiný způsob, jak si může společnost udržet silnou pozici v ČR a na Slovensku, než se strategicky zaměřit na bezdýmné produkty. "Náš plán je, že jednoho dne si už nebudeme přát prodávat hořlavé produkty. Je to obrovská výzva a jediná cesta v rámci udržitelnosti průmyslu," prohlásil Könye.

Společnost předloni začala distribuovat na obou trzích výrobky iQOS s náplněmi Heets, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší. Loni firma zaregistrovala 165.000 nových uživatelů v ČR a 81.000 na Slovensku. Celkem je tak registrovaných uživatelů od uvedení na trh 226.000, respektive 111.000.

Celkový trh cigaret poklesl o odhadovaných 1,6 procenta v Česku a o 2,3 procenta na Slovensku. Objem domácího odbytu se snížil o 2,7 procenta na 8,6 miliardy kusů cigaret, na Slovensku o 3,7 procenta stoupl na 4,3 miliardy cigaret. Celkový kombinovaný trh cigaret a bezdýmných tabákových výrobků v ČR se zvýšil o odhadovaných 0,7 procenta a na Slovensku o 1,1 procenta.

Podíl tabákových náplní Heets loni na trhu v ČR činil 2,6 procenta a na Slovensku 3,7 procenta. Podle firmy se ukazuje, že dospělí kuřáci v obou zemích mají zájem přejít na alternativy s nižším zdravotním rizikem.

Nižší marže při prodeji bezdýmných výrobků souvisejí s tím, že firma nenese všechny náklady a rizika spojená s duševním vlastnictvím k těmto produktům. Nižší zisk při prodeji Heets chce kompenzovat maximalizací zisku z prodeje hořlavých produktů. "V dlouhodobém horizontu neočekáváme, že pokles zisku z prodeje portfolia tabákových výrobků určených ke kouření bude nezbytně plně kompenzován zvýšením zisku z nárůstu prodejů výrobků se sníženým rizikem," citoval Könye z výroční zprávy.

Svět bez dýmu podle něj už nastává bez ohledu na to, zda s tím společnost souhlasí či nikoliv. Důležité je to, jak rychlý bude tento přechod a kdo budou hlavní hráči. "Bezdýmné odvětví je nové a vyžaduje novou komplexní komercializaci a vysoké investice," uvedl Könye.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Související

Kouření

Firmě Philip Morris ČR klesl zisk. Navzdory pandemii jsou výsledky slušné, říká ředitelka

Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, klesl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 14,2 procenta na 1,7 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 4,7 procenta na 8,6 miliardy Kč, oznámila dnes firma na svých webových stránkách. Navzdory pandemii koronaviru považuje výsledky za uspokojivé.

Více souvisejících

Philip Morris dividendy Ekonomika cigarety

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy