Potraviny na tržištích? Veterináři udělali kontroly, mnohdy se zhrozili

V letošním prvním pololetí zjistili veterináři chyby v 18 procentech kontrol na trzích, šlo o zlepšení, loni byla chybovost nad jednu pětinu. Veterináři od ledna do konce června provedli zhruba 190 kontrol tržišť. V Praze je však zjištěných závad více, kolem 30 procent, sdělili dnes ČTK zástupci Státní veterinární správy. Hlavní část kontrol je v létě, kdy se mohou ve vedrech prodávat masné nebo mléčné produkty v nevyhovujících podmínkách.

Mezi nejčastější závady zjišťované při kontrolách patří nedostatky v označování nabízených potravin a také prodej potravin neznámého původu. "Stále poměrně často naráží veterinární inspektoři také na nedodržování teplot nabízených výrobků, což zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít velmi závažné zdravotní následky. Povinnost udržovat zboží při stanovených teplotách je přitom jednou ze zásadních povinností prodejců potravin na trzích," dodal mluvčí správy Petr Vorlíček.

Podle Kateřiny Březinové, ředitelky odboru veterinární hygieny pražských veterinářů, je nejčastějším problémem nedostatečná ochrana potravin před kontaminací.

"Mezi opakující se závady patřilo nedodržení teplotního řetězce a nedostatky v dokladech k nabízeným produktům. Setkali jsme se však také s prodejem prošlého zboží či potravin, které již vykazovaly známky kažení," dodala.

Například v dubnu veterináři zjistili, že prodejce na pražských farmářských trzích nabízel prošlé párky nebo zkaženou paštiku. Hrozí mu pokuta až 50 milionů korun. Většinou však veterináři ukládají pokutu řádově nižší. Správní řízení, jak dnes dodala Březinová, ještě nebylo pravomocně ukončené. Pochybení u prodejce však našli více, například prodával masné výrobky, které nebyly na prodejním stánku chráněné proti kontaminaci a byly v nevyhovujících teplotách.

Veterináři tehdy zkontrolovali Malé trhy na Hradčanské v Dejvicích. "Při kontrole v Dejvicích bylo inspektory zjištěno, že jeden prodávající nabízel přes 172 kilogramů různých masných výrobků, které byly uchovávány a uváděny na trh při teplotě prostředí 16 stupňů Celsia, přičemž prodejní stánek nebyl vybaven chladicím zařízením," uvedl v dubnu mluvčí.

Klobásy, sekaná, uzený bok, slanina, špek, prejt, škvařené sádlo nebo škvarková pomazánka nebyly podle Vorlíčka chráněné před kontaminací, chyběl také přívod teplé nebo studené pitné vody.

"Prodejce dále neměl uveden přesný obchodní název a adresu sídla výrobce a prodávané výroky nedisponovaly povinným údajem o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti," dodal mluvčí.

Veterináři zkontrolovali tehdy také tržiště na pražském Zličíně. A tam u stejného prodejce zjistili další chyby. "Prodejce zde nabízel telecí paštiku za vysokých teplot se smyslovými změnami a dále krůtí párky s prošlým datem použitelnosti," dodal mluvčí. Veterináři potraviny obarvením znehodnotili.

Související

Farmářské trhy

Obchodníci podpořili návrh na snížení DPH u ovoce a zeleniny

Návrh Pirátské strany na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u ovoce a zeleniny kvůli vysoké inflaci považují někteří obchodníci za vhodný. Mohlo by to podle nich podpořit nákupy zdravých potravin, znamenalo by to tedy i větší odbyt pro české farmáře
Farmářské trhy

Senátoři chtějí po Ústavním soudu zrušení zákazu farmářských trhů

Ústavní soud by měl podle senátorů zrušit tři nařízení vlády, která zakazují pořádání farmářských trhů. Návrh podepsalo 57 senátorů ze všech frakcí včetně vládních. Podle nich je toto vládní opatření v rámci boje s koronavirem protiústavní a diskriminační. Oznámil to dnes iniciátor stížnosti Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

Více souvisejících

Farmářské trhy státní veterinární správa hygienici potraviny jídlo Praha

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 28 minutami

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy