Poplatky za registraci ojetin by měly skončit v programu Zelená úsporám

Praha - Poplatky vybírané za registraci ojetých automobilů stát možná nepoužije jen na likvidaci autovraků, ale nově také na dotační program Zelená úsporám, který je kvůli nedostatku peněz pozastavený. Příslušnou novelu ve středu poslanci pustili do druhého čtení.

Současný zákon o odpadech nařizuje novým majitelům ojetých vozidel, která nesplňují ani emisní normu EURO 3, zaplatit poplatek. Z něho pak Státní fond životního prostředí (SFŽP) přispívá na ekologickou likvidaci autovraků. Přesnou výši poplatku stanovuje zákon od tří do deseti tisíc korun v závislosti na příslušné emisní normě. Pokud splňuje vozidlo alespoň normu EURO 3, majitele se žádný poplatek netýká.Novela, kterou vládě předložil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), ale počítá s širším využitím vybraných peněz než jen na likvidaci autovraků. Dosavadní úprava je podle ministerstva životního prostředí (MŽP) nedostatečná, stát totiž nestačí všechny vybrané prostředky za registraci ojetých vozidel na likvidaci autovraků utratit."Na základě dlouhodobého vývoje a expertních analýz automobilového trhu lze s jistotou konstatovat, že tyto účelově vázané prostředky nebudou vyčerpány. Jejich vysoká disponibilita tedy nemůže být efektivně dále využita ke zlepšení a k ochraně životního prostředí," píše se v důvodové zprávě.MŽP proto navrhlo, aby se výnosy z poplatků za registraci ojetých automobilů využily na podporu Zelené úsporám nebo ochranu ovzduší.Peníze vybrané za registraci ojetých vozidel ale na otevření Zelená úsporám stačit nebudou. Zatímco dotačnímu programu chybějí miliardy korun, stát vybral na ekologické dani vloni 605 milionů korun a předloni 670 milionů korun.Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) žádal, aby poslanci vyslovili se zákonem souhlas už v prvním čtení, což však vetovaly kluby ČDDS a KSČM. Poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) vysvětlila toto veto nejasností některých částí úpravy.

"S tím, jak často se mění ministři životního prostředí, se může stát že za chvíli přijde někdo se zelenými plamennými řečmi a peníze převede jinam, s posvěcením nás všech. Chceme si proto na výboru vyjasnit garance, že nebude docházet ke zneužití těchto prostředků a že na likvidaci vraků nějaké peníze zůstanou," vysvětlila Konečná. Předkladateli potom navrhla, že výbor pro životní prostředí projedná novelu ve zkrácené lhůtě tří dnů.

Související

Zateplení domu, ilustrační fotografie

Startuje program Nová zelená úsporám Light

Dnes začíná příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light), který má podpořit jednoduchá opatření pro snížení spotřeby energií v nízkopříjmových domácnostech. 

Více souvisejících

zelená úsporám

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 29 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy