Zvýšení nákladů k příspěvku na bydlení posvětil Nečasův kabinet

Praha - Příspěvek na bydlení přiznávaný od ledna 2012 bude u většiny příjemců zřejmě vyšší než letos. Kabinet Petra Nečase (ODS) ve středu podle informací agentury Mediafax odsouhlasil nařízení, které zvyšuje částky normativních nákladů na bydlení, jež jsou klíčové pro konečnou výši dávky.

Tabulkové náklady na bydlení nejvíc vzrostou pro jednočlenné domácnosti v pražském nájmu, kde je plánovaný růst více než desetiprocentní. Naopak u obcí s méně než 10 tisíci obyvateli normativní náklady stoupnou pro jednotlivce jen o dvě procenta. V případě družstevních a vlastnických bytů se tabulkové cifry zvyšují v závislosti na počtu osob v rodině od 7,5 do devíti procent.V Praze budou od nového roku podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) normativní náklady u nájemního bydlení od 7068 korun, a to v případně samostatně bydlícího jedince. U aspoň čtyřčlenné rodiny půjde o více než 17 tisíc korun.Částka klesá se snižující se velikostí obce, ve kterém lidé bydlí. Ve městech, která mají přes 100 tisíc obyvatel, a nejde přitom o Prahu, bude suma od 5616 korun (samostatně bydlící člověk) do 14 135 korun (čtyřčlenná rodina). Naopak u sídel s méně než 10 tisíci obyvateli budou normativní náklady na bydlení nově stanovené od necelých 4400 korun do zhruba 11 500 korun, opět podle počtu lidí v domácnosti.V případě bydlení v družstevních nebo vlastnických bytech ministerské nařízení uvádí pro Prahu a další obce shodná stejná čísla a jejich velikost tak nezohledňuje. U jednočlenné domácnosti je tabulková částka stanovená lehce nad 4000 korun, v případě čtyřčlenné nebo širší rodiny půjde zhruba o 10 700 korun.Pro přiznání nároku na příspěvek na bydlení musí žadatel splnit dvě podmínky. Jeho náklady na bydlení musí tvořit aspoň třetinu příjmu. V Praze jde konkrétně o 35 procent příjmu, ve zbytku republiky 30 procent. Stejně tak tabulkou stanovené normativní náklady musí převýšit součin jeho příjmu a koeficientu 0,35 pro Prahu a 0,30 pro další obce v Česku.Samotný příspěvek na bydlení je pak stanovený jako rozdíl mezi normativními náklady a třetinou příjmů. I tady jde o 35 procent pro hlavní město a 30 procent pro další české obce. Pokud jsou skutečné náklady na bydlení pod normou, použije ministerstvo pro výpočtu jejich výši - místo té normované. Stejně tak může reálné příjmy ve výpočtu nahradit životní minimum rodiny, a to v případě, že je vyšší než pobíraný příjem.Nařízení vlády mění také tabulku výše nákladů srovnatelných s nájemným a sumu, která se započítává za pevná paliva. Výše nákladů srovnatelná s nájemným má být v příštím roce v závislosti na počtu lidí v rodině 1710 až 3690 korun. U pevných paliv jde o sumu od 666 do 1472 korun.Nově stanovená výše uvedených částek je nezbytným předpokladem pro přiznávání příspěvku na bydlení ze státní sociální podpory od 1. ledna 2012.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy