Mzdy prudce klesnou! Nejsou peníze, propouští se

Praha - Stát nemá peníze, proto brzdí růst mezd a propouští, říká Vladimir Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finances. Průměrná hrubá měsíční mzda stoupla v roce 2011 meziročně o 522 korun (2,2 %) na 24 319 korun.

Hlavní ekonom společnosti Next Finances Vladimír Pikora komentuje údaje s tím, že dnešní statistika mluví o průměrné mzdě, nikoli o nejčastější mzdě. Nejčastější mzda je v ekonomice o několik tisíc nižší. Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou. Navíc připomíná, že mzda se uvádí před odvodem příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení, politiku zaměstnanosti a zálohy na daně z příjmu.„Ačkoli mzdy stále rostou, bude mzdové dotahování západní Evropy během na velmi dlouhou trať. Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037,“ říká Pikora.„S reálným poklesem mezd můžeme počítat i po celý letošní rok. Dokonce se dá předpokládat ještě rychlejší pokles, než jsme viděli v závěru loňského roku,“ řekl Petr Dufek, analytik ČSOB. Překvapením pro něho je, že mzdy v závěru roku rostly ve veřejném sektoru, který prochází obdobím úspor. I díky tomuto zvýšení byly mzdy ve veřejném sektoru v průměru o 900 korun vyšší než v soukromé sféře, doplnil Dufek.„Ve srovnání s vyspělými zeměmi se toho loni příliš nezměnilo. Průměrná mzda v ČR nedosahuje ani třetinové úrovně německých mezd, na straně druhé je však o čtvrtinu vyšší než na Slovensku,“ konstatuje Dufek.Podle Tomáše Volfa, analytika skupina Citfin, se dá čekat, že trend poklesu reálné mzdy bude pokračovat i letos. Pokud budeme vůbec moci mluvit o nějakém nominálním růstu, vysoké tempo růstu cen bude znamenat pokles reálné hodnoty.„Vysoká nezaměstnanost, která nadále roste (v únoru 9,2 %) nevytváří tlak na zaměstnavatele, kteří si mohou dovolit mzdy nezvyšovat, což jim trochu uvolňuje ruce a zvětšuje manévrovací prostor při očekávaném poklesu tempa růstu ekonomiky,“ komentuje Volf.Podle Michala Kozuba, analytika společnosti Home Credit, musí zaměstnanci v následujících měsících počítat s tím, že situace se výrazně nezlepší.“Ekonomická recese, která se vrátila do Česka po dvou letech, nutí podniky šetřit, a tak zvyšování platů rozhodně není na pořadu dne. Naopak ceny rostou nejrychleji za poslední tři roky, a lidé si proto letos příliš nepolepší,” dodává Kozub.Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla v roce 2011 meziročně o 522 korun (2,2 %) na 24 319 korun. V čtvrtém čtvrtletí dosáhla výše 26 067 Kč. To je v porovnání se stejným obdobím 2010 o 502 Kč (2,0 %) více. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Související

Více souvisejících

Ekonomika mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy