Česko půjde k soudu! Kvůli solární energii

Praha - Zahraniční solární investoři (IPVIC) podají arbitrážní žalobu během prvního čtvrtletí příštího roku, uvedl ve středu generální sekretář klubu IPVIC Frank Schulte. Investoři se budou prostřednictvím arbitráže domáhat náhrady škod, které utrpěli změnou české legislativy.

Investorům se nelíbí především to, že nová úprava proti původní legislativě, zavedla 26procentní odvod z výnosů solárních elektráren.

"Ač jsme v druhé polovině roku 2012 již arbitrážní podání připravovali, snažili jsme se ještě stále o smírné řešení," řekl Schulte. Česká vláda podle jeho vyjádření na snahy IPVIC nereagovala. "Zaznamenali jsme naopak, že ještě připravuje další prodloužení diskriminačních a retroaktivních kroků proti našemu odvětví. Přitom však nebere v úvahu významné finanční prostředky našich členů investované v dobré víře a v souladu s platnou českou legislativou," řekl Schulte.

Právním podkladem pro arbitrážní řízení budou ustanovení bilaterálních mezistátních smluv na ochranu investic a Smlouvy o energetické chartě. Samotné arbitrážní řízení se bude konat podle mezinárodních arbitrážních pravidel. Arbitrážní žaloba bude podána počátkem příštího roku a nález lze očekávat v roce 2014.

International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) je sdružením zahraničních investorů v oblasti solární energetiky v České republice. Mezi členy sdružení patří například německé společnosti Voltaic Network GmbH, ANTARIS Solar GmbH a Photovoltaik Knopf Betriebs-GmbH, německý soukromý investor Milos Schubert, lucemburský Radiance Energy Holding s podporou významného středoevropského investičního fondu Mid Europa a I.C.W. Europe Investments Ltd. z Velké Británie.

Související

Ministerstvo financí

Česko částečně neuspělo v arbitráži s Diag Human, ministerstvo se odvolalo

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá.
Ministerstvo financí

Česko uspělo v mezinárodní arbitráži o více než 5 miliard korun

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži se švýcarskou společností Pawlowski AG za zhruba 5,2 miliardy korun, informovalo dnes ČTK ministerstvo financí. Na posun v arbitráži upozornil Reportér magazín. Spor se týkal údajně zmařeného developerského projektu v pražských Benicích.

Více souvisejících

arbitráž solární energie Energetika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy