Krize udělala z firem lepší obchodníky

Praha - Ekonomická recese v uplynulých dvou letech měla nesporně i pozitivní dopady. Shodli se na tom účastníci konference „Benefits of the credit crunch“, kterou v Praze uspořádala globální Asociace profesních účetních ACCA ve spolupráci s PwC Business Academy.

Krize organizacím umožnila revizi existujících procesů. Zejména rozvázala ruce finančním manažerům v provádění nutných úspor nákladů a také postavila společnosti před nové výzvy v oblasti rozvoje obchodu. Petr Škoda, partner ve společnosti KPMG Česká republika, na konferenci zdůraznil: „Krize z firem konečně dělá obchodníky, protože v době konjunktury byly zvyklé pouze vyřizovat objednávky a jejich jediným problémem byla kapacita.“ Ekonomický pokles také donutil více kooperovat finanční profesionály a personalisty ve firmách. Personální politika organizace může být v době škrtů pro zaměstnance velmi nepopulární a odrazující. Krize nesporně zabrzdila rozvoj talentů, povýšení a služební postupy se zpomalily. To je nebezpečná situace, protože ohrožuje setrvání klíčových zaměstnanců ve firmách. V PricewaterhouseCoopers jsou proto podle vedoucího PwC Business Academy, Joe Appletona, programy na rozvoj klíčových talentů za každé situace chráněny před škrty. Konference, která patří do globální série ACCA „Accountants for Business“, se 18. března v prostorách pražské PwC Business Academy zúčastnila asi stovka finančních specialistů a personalistů. „Slova jako efektivita, měřitelnost a návratnost investic, která měla před krizí příchuť pouhé fráze, dostávají zcela nový reálný obsah,“ uvedla k výsledkům konference Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Jamie Lyon, senior manager ACCA pro profesionální rozvoj, prezentoval výsledky průzkumu ACCA, který ukázal, že poptávka po finančních profesích na trhu práce roste. To potvrdil také Blake Wittman z personální společnosti SpenglerFox, který vidí jasný posun v poptávce od obchodních a HR pozic směrem k financím a ředitelským pozicím. Organizace sází na finanční oddělení jako pomyslné „průvodce“ obtížemi. Podle průzkumu ACCA se v roce 2009 většina organizací zeměřila na kontrolu nákladů a vlastní hotovostní tok. Nyní přistupují k více ofenzivnímu chápání situace a připravují se na zotavení. Krize podle ACCA také urychlila změnu role finančních profesionálů uvnitř organizací. Technické znalosti profesionálních účetních se postupně staly samozřejmostí a více „řemeslem“ než-li konkurenční výhodou na trhu práce. Zostřená konkurence vede k tomu, že se od finančních profesionálů nyní požaduje také reálný přínos ke strategii organizace, řízení rizik a výkonnosti firmy. Finanční oddělení firem již nejsou jen pomyslnou enklávou jakýchsi „počtařů“, ve které se kumuluje výhradně technické know-how z oblasti financí. Od těchto oddělení se stále více požaduje, aby zvládaly i kompetence skutečných lídrů byznysu, tedy schopnost analýzy, plánování, identifikace rizik, ale i komunikace uvnitř firmy a kontroly.

Související

Vláda ČR

Vládní konsolidační balíček zdraží léky, vodu či bydlení. Vyšší daň čeká firmy a majitele nemovitostí, dlouhodobě příznivé je výrazné seškrtání dotací

Konsolidační balíček, který dnes představila vláda, by měl v příštím roce zajistit státnímu rozpočtu úsporu zhruba 94 miliard korun, v letech 2024 a 2025 dohromady přibližně 148 miliard korun, komentuje ekonom Kovanda. Tyto sumy jsou evidentně kompromisní. Část vládní koalice totiž žádala úspory i citelně převyšující hranici 100 miliard korun již v příštím roce. 
USD, Photo by Vladimir Solomianyi

V USA se zvyšuje riziko recese, která by neblaze dolehla i na Česko

Objem nově poskytnutých úvěrů v USA klesl v posledních dvou březnových týdnech nejvíce v historii, komentuje Lukáš Kovanda. Americká centrální banka, jež data včera zveřejnila, danou časovou řadu publikuje za období od roku 1973. Ve dvou týdnech končících 29. březnem se objem nově poskytnutých úvěrů komerčních bank v USA snížil o takřka 105 miliard dolarů. 

Více souvisejících

krize firmy

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 40 minutami

před 50 minutami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 59 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Euro 2024: Rumuni si na úvod poradili s Ukrajinou a poprvé v historii slaví úspěšný vstup do turnaje

Doposud platilo, že když už Rumuni byli na evropských šampionátech, pokaždé jim nevyšel vstup do tohoto turnaje. Nyní si už ale můžou říct, že toto tvrzení už neplatí. Ve svém letošním úvodním vystoupení v rámci skupiny E se totiž Rumunsku podařilo přejet Ukrajinu, která doplatila na množství chyb ve své hře, kterých nakonec pozdější vítěz zápasu dokázal využít. Skóre otevřel téměř po půlhodině hry exsparťan i exslávista Nicolae Stanciu svou nádhernou pumelicí. Postupně se ještě trefili Marin a Dragus.

včera

Von der Leyenová by mohla počítat s dalšími hlasy. A pokračovat v čele EK

Německý kancléř Olaf Scholz věří, že rozhodnutí o nejvyšších postech Evropské unie proběhne velmi brzo. Shodne se tak s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Vstřícný postoj Scholze naznačuje, že by Ursula von der Leyenová mohla obhájit post předsedkyně Evropské komise.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy