Ostravsko bouří, horníci naštvaně: Uzavření dolu Paskov je náš konec

Ostrava - Ostravští horníci se stále bouří. I přes jejich obrovské protesty se včera společnost NWR rozhodla uzavřít důl Paskov na Frýdecko- Místecku. Až tři tisíce lidí mohou zůstat bez práce.

Velké protesty nezabraly. Ačkoliv se v úterý sešlo v Ostravě na velké demonstraci proti uzavření Dolu Paskov téměř tři tisíce horníků, společnost NWR, která přes OKD důl vlastní, ve stejný den večer oznámila, že ho s konečnou platností uzavře. Pokud společnosti nepomůže stát, zavře důl k 31. prosinci 2014. V případě pomoci od státu by se těžba mohla prodloužit o čtyři roky.

Horníky toto rozhodnutí vedení pořádně rozezlilo! Jsou naštvaní a bezradní, protože najít práci na severní Moravě není snadné. "Pochybuju, že stát bude dotovat nějakého soukromníka. Prošustrovali tady miliardy! Podle mě je to konečná," říká jeden z naštvaných horníků z Dolu Paskov. "Situace je špatná," přidává se další. "Není to dobré, vůbec nevím, co se bude dít. Uvidíme, jestli bude stávka," uvedl další z horníků, který na Dole Paskov pracuje.

Podle mluvčího společnosti je ale Důl Paskov dlouhodobě prodělečný a tento krok byl nutností. Poptávka po uhlí rapidně klesá a společnost musí masivně šetřit. Tento krok po masivních protestech ovšem někteří považují za nátlak na vládu, aby jim finančně pomohl. V tom případě by totiž důl mohl podle vlastníků fungovat až do roku 2018.

Přímou podporu však politici odmítají. Nicméně vláda je připravena podpořit sociální těžbu, rozhodování ovšem budou složitá. Navíc částku, která může dosáhnout až 6 miliard, bude obtížné v rozpočtu najít.

"Musíme být na jakoukoliv pomoc velice opatrní, abychom se nedostali do režimu nedovolené podpory pro privátní podnik. Nicméně samozřejmě budeme s OKD i vlastníky jednat," prohlásil ministr financí v demisi Jan Fischer.

Související

OKD, Důl Paskov

Důl Paskov se nebude zavírat dříve než v květnu 2017

Ostrava - Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebude možné zavřít dříve než k 1. květnu 2017. Dřív se to nedá stihnout kvůli splnění legislativních požadavků. Novinářům to dnes řekli účastníci regionální tripartity. O uzavření ztrátového Dolu Paskov už se mluví tři roky, společnost OKD počátkem letošního roku zveřejnila, že by ho chtěla zavřít na konci roku 2016. Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

Více souvisejících

Důl Paskov Ostrava

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy