Černí pasažéři si připlatí. Praha zdraží pokuty v MHD z 1000 na 1500 korun

Praha - Černí pasažéři by měli zbystřit, za černou jízdu si totiž výrazně připlatí. Pražští radní schválili novou výši pokuty, která se zdvihne o 500 korun.

Pokuta zaplacená na místě zůstane na současných 800 korunách. Nové sazba začne platit od 1. ledna 2014. ČTK to zjistila z materiálu, který schválili radní. Změna vychází z letošní novely o silniční dopravě a o dráhách, která umožnila zvýšení přirážky k jízdnému."Chceme zvýšenou přirážkou zabránit růstu černých pasažérů. Datum účinnosti jsme určili vzhledem k tomu, že je to vzhledem k rozsahu dopravy administrativně náročné," řekl radní Jiří Pařízek (TOP 09) s tím, že při placení pokuty na místě získá dopravní podnik (DPP) víc peněz. Nezaplacené pokuty dopravce může prodat vymahatelské firmě podle zákona za maximálně 25 procent hodnoty - proto zvýšení tarifu na 1500 korun.Pokud je pasažér přistižen při jízdě načerno, zaplatí nyní na místě nebo mezi 5. a 15. dnem v pokladně dopravního podniku 800 korun. Tato částka se nemění, zvýší se pokuta zaplacená později. "Nižší uložená přirážka při zaplacení na místě nebo v doplatkové pokladně má svůj význam, neboť tyto snížené přirážky jsou celé příjmem dopravce, kdežto dojde-li k vymáhání přirážky soudní cestou, která se děje prostřednictvím prodeje pohledávek, získá dopravce pouze 25 procent uložené přirážky," píše se v dokumentu.Pro dopravní podnik by zvýšení pokuty mělo znamenat zvýšení příjmů. Jen za 1. pololetí letošního roku přistihli revizoři 127.871 černých pasažérů a rozdali pokuty za zhruba 52 milionů.Dopravní podnik Praha ročně přepraví více než miliardu cestujících. Například v roce 2012 to bylo 1,22 miliardy lidí, z toho metrem jelo zhruba 589 milionů lidí, tramvajemi 324 milionů a autobusy asi 316 milionů cestujících. Revizoři loni rozdali 280.139 pokut, na nichž DPP vybral 132,6 milionu korun.

Související

CZK

Neplatiči pokut za vybrané přestupky by mohli přijít o část dávek

Chudší lidé by mohli přijít o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Předpokládá to upravená novela ODS, kterou Sněmovna poslala po dnešním druhém čtení do závěrečného schvalování. Piráti prosazují zamítnutí předlohy s odkazem na záporné stanovisko veřejného ochránce práv.

Více souvisejících

pokuty MHD Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy