Crystal Bohemia za poděbradskou sklárnu zaplatila 61 milionů korun

Praha - Společnost Crystal Bohemia zaplatila za zkrachovalé Sklárny Bohemia v Poděbradech 61 milionů korun. Insolvenční správce, firma Auré, proto v pondělí požádala soudce městského soudu v Praze, aby povolil prodej mimo dražbu a uzavření smlouvy.

„Firma už kupní cenu zaplatila,“ uvedla insolvenční správkyně podniku Agáta Lejdarová ze společnosti Auré.

Rozhodnutí soudu bývá obvykle kladné, v tomto případě lze ale těžko předjímat výsledek.

Podle podmínek výběrového řízení, které Crystal Bohemia vyhrála, by k uzavření smlouvy mělo dojít do středy 8. dubna. Proti postupu věřitelského výboru je ale jeho předseda a zástupce banky Citibank Europe, jež je zajištěným věřitelem podniku. Při rozhodování o vítězi výběrové řízení tvrdil, že nemá mandát od Citibank Europe a požadoval, aby se rozhodnutí o prodeji odložilo až na duben. To zbývající zástupci věřitelského výboru odmítli a přehlasovali ho. Zástupce zajištěného věřitele proto odmítl souhlasit s prodejem podniku.

Podle obsáhlé zprávy insolvenční správkyně pro soud by to ale na prodej nemělo mít vliv. Ve své zprávě upozornila na skutečnost, že oba zajištění věřitelé s podmínkami prodeje souhlasili, včetně toho, že vítěze vybere věřitelský výbor.

Oddalování rozhodnutí o prodeji škodí i zajištěným věřitelům. I nyní, kdy podnik nevyrábí, stojí měsíční provoz 1,3 milionu korun. „Pokud nedojde k prodeji a předání podniku v co nejkratší době, bude se muset celý podnik zcela uzavřít a jeho hodnota by tím poklesla,“ upozornila správkyně.

Postup věřitelských bank se hrubě nelíbí odborářům, kteří uvažují o zorganizování protestních akcí před sídlem bank. "Zatím nic nechystáme, počkáme na rozhodnutí soudu," řekl v pondělí agentuře Mediafax republikový předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec.

Do výběrového řízení se přihlásilo šest zájemců. Nabídka Crystal Europe byla nejvýhodnější. Loni v prosinci přitom chtěla skupina kolem podnikatele Pavla Loudy koupit podnik za 100 milionů korun. „Hodnota podniku od té doby poklesla,“ konstatoval Louda. Pokud se obchod skutečně uzavře, Louda počítá s tím, že první měsíc využije současných 50 zaměstnanců sklárny. Dalších 50 lidí by najal o měsíc později a výrobu se zhruba 320 zaměstnanci chce zahájit do tří až pěti měsíců.

Sklárny Bohemia z Poděbrad jsou v insolvenčním řízení od 22. září minulého roku, v konkurs je firma od 3. prosince. Podnik od konce září nevyrábí a z původních zhruba 530 zaměstnanců jich do práce chodí 19. Na mzdách dluží sklárny od září do prosince 32,6 milionu korun. Výroba skla existuje v Poděbradech od roku 1876. Sklárny Bohemia jsou největším průmyslovým podnikem ve městě.

Sklárny Bohemia jsou součástí holdingu Bohemia Crystalex Trading, jemuž věřitelské banky poskytly v roce 2001 na refinancování úvěrů 5,2 miliardy korun. Holding za to ručil majetkem všech svých výrobních podniků. Do vyhlášení insolvenčního řízení holding splatil 2,3 miliardy korun. Zbývající peníze chtějí banky získat z konkurzu a vzhledem k tomu, že se jedná o zajištěné věřitele, pohledávky ostatních, včetně zaměstnanců, budou uspokojené jen v minimální míře.

Související

Sklo

Skláři ze Sklo Bohemia mohu žádat o náhradu mzdy

HAVLÍČKŮV BROD - Zhruba 1 200 zaměstnanců zkrachovalého podniku Sklo Bohemia může od středy žádat o náhradu mzdy na detašovaném pracovišti ve Světlé nad Sázavou. Agentuře Mediafax to řekl ředitel Úřadu práce v Havlíčkové Brodě Martin Kouřil.

Více souvisejících

Sklárny Bohemia krize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy