Nezaměstnanost klesla na 8,3%. Kde máte šanci sehnat práci?

Praha - Nezaměstnanost v České republice v březnu klesla z historických maxim na počátku roku. Hlavně díky brzkému začátku sezonních prací se míra nezaměstnanosti snížila o 0,3 procentního bodu na 8,3 procenta. Bez práce bylo 608.315 lidí, oznámil dnes Úřad práce. Nezaměstnanost bude klesat podle analytiků oslovených ČTK díky oživení ekonomiky i nadále. Výraznější zlepšení lze tak čekat až od příštího roku.

V únoru míra nezaměstnanosti činila 8,6 procenta a nezaměstnaných bylo 625.390 lidí. V lednu to bylo rovněž 8,6 procenta a nezaměstnaných bylo tehdy dokonce 629.274, což bylo nejvíc v historii ČR. V březnu se podle Úřadu práce zvýšil počet volných pracovních míst - meziměsíčně o 2507, meziročně pak o 1945. Celkem jich zaměstnavatelé nabízeli 40.808.

Snížení počtu lidí bez práce v letošním roce přitom podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka nedokáže kompenzovat nárůst nezaměstnanosti z předcházejících letech. "Jsme sice svědky zlepšující se situace na pracovním trhu s tím, že pokles nezaměstnanosti bude pokračovat i v dalších měsících. Je však rovněž korektní zmínit, že počet nezaměstnaných je stále blízko svých rekordních hodnot a nad hranicí 600.000," upozornil.

Počet nezaměstnaných sice klesl, nic podstatného se ale nezměnilo na regionálních rozdílech. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla i koncem března v Ústeckém kraji - 11,7 pct, což je ale o dvě desetiny bodu méně než v únoru. V Praze bylo bez práce 5,4 procenta lidí, nejméně v ČR.

Na jedno volné pracovní místo připadá nyní 14,9 uchazeče, nejvíce je to v okresech Bruntál (62,1) a Karviná (50,2).

Nejnižší nezaměstnanost hlásí tradičně okresy Praha-východ (3,6 procenta), Praha-západ (4,6 procenta), Mladá Boleslav (4,7 procenta), Plzeň-jih (5,3 procenta) a Praha (5,4 procenta). Nejvyšší byl podíl nezaměstnaných tak jako v předchozích měsících v okrese Bruntál (14,5 procenta), následovalo Mostecko (13,7 procenta), okres Jeseník (13,6 procenta), Ústí nad Labem (13,1 procenta), Karviná (12,8 procenta) a Znojmo (11,9 procenta). Pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 75 ze 76 okresů.

Z celkového počtu lidí bez práce bylo 592.705 lidí ve věku 15 až 64 let schopno okamžitě nastoupit do zaměstnání. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 137.291 uchazečů o zaměstnání, což je o něco víc než pětina všech klientů vedených v evidenci. 

V březnu bylo bez práce 290.225 žen, tvořily tak 47,7 procenta z celkového počtu nezaměstnaných. Místo hledalo 63.399 zdravotně postižených - to je 10,4 procenta z celkového počtu lidí bez práce.

Psali jsme: Vysoká nezaměstnanost decimuje Ústecký kraj. Co s tím? Tisíce mladých Čechů jsou bez práce, MPSV musí zakročit  

Za poklesem nezaměstnanosti stojí podle Úřadu práce především sezónní práce, které díky počasí začaly o měsíc dříve. Velkou šanci získat zaměstnání měli pracovníci ve stavebnictví, lesnictví, zahradnictví, v kamenolomech a zemědělství, ale také v lázeňství, hotelnictví, gastronomii, turistickém ruchu a v oblasti pomocných a úklidových prací.

Březen byl i podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka prvním měsícem, kdy se pozitivně začínají projevovat i sezonní faktory. "Během druhého čtvrtletí se tak podíl nezaměstnaných bude dále snižovat, ze současných 8,3 procenta se může před prázdninami dostat až k hodnotám kolem 7,5 procenta," uvedl.

Díky změnám v ekonomickém prostředí dochází k tomu, že se některá odvětví utlumují nebo i zanikají a jiná expandují. Mnohá povolání, jako je švec, krejčí, kovář nebo kočí v průběhu času zanikla, jiná naopak vznikla - operátor call centra, správce počítačové sítě, programátor. Na trhu práce se tak poptávka po určité profesi nebo druhu práce zvyšuje, zatímco poptávka po jiném druhu práce se snižuje.

Skutečnost, že se určité sektory se rozvíjejí, zatímco jiné upadají, mnohdy vyžaduje, aby se zaměstnanci, kteří ztratili práci, rekvalifikovali, aby mohli nalézt uplatnění v expandujících odvětvích a sektorech. Strukturální nezaměstnanost je přirozenou a nevyhnutelnou součástí ekonomického vývoje, potlačování strukturálních změn hospodářství oslabuje, vede k jeho zaostávání a ztrátě konkurenceschopnosti.

Vláda může svými opatřeními zlepšovat informovanost o volných pracovních místech, financovat rekvalifikace nebo podporovat migraci za prací. Mimo taková opatření vláda může aktivně usilovat o snížení nezaměstnanosti tím, že bude stimulovat ekonomiku dodatečnými vládními výdaji. Dodatečné vládní výdaje mohou vytvořit pracovní místa a snížit nezaměstnanost, zkušenosti ovšem ukazují, že čím větší je snížení nezaměstnanosti, tím větší je v konečném důsledku inflace (teorie Phillipsovy křivky).

Míra nezaměstnanosti tak může díky dodatečným vládním výdajům klesat, z krátkodobého hlediska je vidět růst a dobré výsledky přijaté politiky, pracovníci jsou spokojeni, protože rostou jejich příjmy. Reálné mzdy ovšem vzhledem k růstu cenové hladiny (inflaci) růst nemusí, z dlouhodobého hlediska se může ukázat, že takový růst byl uměle vyvolaný a dlouhodobě neudržitelný. Pasivní vládní zásahy mají zmírňovat dopady nezaměstnanosti, typicky vyplácením dávek v nezaměstnanosti a sociálními dávkami. vysvětluje server investujeme.cz.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy