Češi zaplavili obchody. Dárky shání na poslední chvíli

ržby obchodníků v Česku se o čtvrtém adventním víkendu v porovnání s minulým víkendem zvýšily v průměru zhruba o pětinu. Meziročně vzrostly o pět až deset procent. Zájem byl především o dárkové poukazy, elektroniku, alkohol nebo balicí papír. Zákazníci také nakupovali suroviny na přípravu štědrovečerní večeře.

Vyplývá to z dnešních vyjádření firem pro ČTK. Po špatných zkušenostech s platbami kartou z minulých dní podobně jako v sobotu rostly platby v hotovosti, žádné problémy dnes hlášeny nebyly.

"Dárky v tuto chvíli shánějí už jen opozdilci. Asi nepřekvapí, že častěji jsou to muži. Zájem o tradiční zboží se v e-shopech v těchto dnech přesouvá do kategorie poukázek. Nejvíce jich je tradičně na masáže, wellness balíčky a romantické pobyty. Oblíbené jsou také poukazy na adrenalinové zážitky, například letecké simulátory nebo řízení luxusních aut," uvedla ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková.

Tesco zaznamenalo proti minulému víkendu nárůst počtu zákazníků o 15 až 20 procent. Podle mluvčího Václava Koukolíčka jsou nákupy hodně zaměřeny na potraviny pro přípravu štědrovečerní večeře. "Jde o ryby, sterilovanou zeleninu, ovoce, šunky, lahůdky, saláty nebo vánočky. Nechybí samozřejmě alkohol, případně kosmetické balíčky, vánoční dekorace a hračky. Obecně platí, že lidé kupují dražší produkty," doplnil Koukolíček. Minimálně stejný prodejní den očekává Tesco také v pondělí.

Podle mluvčí Globusu Rity Gabrielové řetězci vzrostl obrat proti předchozím předvánočním víkendům zhruba o pětinu. Zákazníci na poslední chvíli nakupovali bílou elektroniku, televize, mobilní telefony nebo počítače a tablety. "Dárky na poslední chvíli i velké nákupy potravin očekáváme až do zavírací doby na Štědrý den v 11:30. Pokud jde o platební terminály, nedělo se kolem nich nic zásadního, platby fungovaly hladce," podotkla Gabrielová.

Kaufland má letos v prosinci podle mluvčí Renaty Maierl proti běžným měsícům vyšší obrat v průměru o 16 procent. Počet zákazníků stoupl meziročně o pět procent. "Nárůst jsme zaznamenali zejména u čerstvých úseků. Zákazníci mají největší zájem především o uzeniny, maso, ovoce a zeleninu. Dále pak o alkohol, balicí papír, a tak jako během předešlých adventních víkendů i o vánoční dekorace," uvedla dále Maierl.

Podle komerčního ředitele e-shopu Rohlik.cz Olina Nováka je poptávka v současné době několikanásobně vyšší, než jim umožňují obsloužit jejich kapacity. Výrazně roste zájem o vykostěné a filetované ryby. "Prodává se zejména kapr, ale velmi populární je také losos, například marinované filety nebo tataráčky," sdělil Novák.

Datartu stouply o posledním adventním víkendu tržby meziročně o 46 procent, uvedla mluvčí firm Eva Kočicová. Největší zájem je podle ní o mobilní telefony, chytré hodinky, elektrokoloběžky, tablety, herní konzole a malé domácí spotřebiče.

Podle mluvčího společnosti Global Payments Ondřeje Holoubka počet transakcí platební kartou u této firmy dnes proti sobotě klesne asi o čtvrtinu na dva miliony. Průměrný nákup se sníží o pět procent na 769 korun. "Celková hodnota bude asi 1,5 miliardy korun, což je dvojnásobný objem peněz, než kolik Češi utratí během roku. Páteční rekord 6,7 milionu transakcí za 2,7 miliardy korun ale o víkendu pokořen nebyl," dodal Holoubek. Global Payments podle něj obsluhuje zhruba polovinu trhu s platebními kartami. Zpracovává transakce pro většinu bank působících v Česku.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody nákupy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy