Česká ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla meziročně o 4,6 procenta

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta. Předběžný odhad dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Čísla jsou lepší, než odhadovali analytici, podle kterých je výrazný meziroční nárůst ekonomiky dán především srovnávací základnou. Ve stejném období loni zasaženém epidemií koronaviru ekonomika klesla.

"K meziročnímu růstu HDP pozitivně přispěly zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Naopak přetrvával negativní vliv zahraniční poptávky," komentoval čísla ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Mezičtvrtletní vývoj podle ČSÚ pozitivně ovlivnily hlavně tvorba hrubého fixního kapitálu a zahraniční obchod.

Meziroční růst hrubé přidané hodnoty nejvíce podpořilo stavebnictví a skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Dařilo se také většině odvětví služeb, uvedl ČSÚ. Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí oznámí 31. května.

Ve čtvrtém čtvrtletí loni česká ekonomika stoupla meziročně o 3,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Za celý loňský rok se HDP zvýšil o 3,3 procenta.

Analytici: Příznivý vývoj ekonomiky už se letos nezopakuje

Dnešní první odhady vývoje ekonomiky v prvním čtvrtletí ukazují na výrazné oživení ekonomiky po pandemii koronaviru, které ale v dalších čtvrtletích zastaví dopady války na Ukrajině v podobě vysoké inflace i problémů s dodávkami v průmyslu. Vyplývá to z vyjádření ekonomů k dnešním údajům Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici počítají s celoročním růstem ekonomiky minimálně o více než procento.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta. Výrazný meziroční nárůst ekonomiky je podle ekonomů dán především srovnávací základnou. Ve stejném období loni ekonomika klesla. "Meziroční růst ekonomiky v letošním roce je podpořen i nízkou srovnávací základnou, pokud by totiž ekonomika celý letošní rok mezičtvrtletně stagnovala, stále vykáže meziroční růst o téměř dvě procenta," upozornil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

"Česká ekonomika svým výkonem v letošním prvním kvartálu zřejmě dosáhla maxima možného. Česko tímto výsledkem sice zaostává za většinou svých partnerů v EU, rozdíl se ale podle všeho během prvního kvartálu snížil, když některé země, kupříkladu Francie, mezičtvrtletně stagnovaly či dokonce propadly. Za růstem české ekonomiky stála ve velké míře setrvačnost," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Od druhého čtvrtletí nicméně podle něj převáží negativní dopady války a navíc se vyčerpá efekt loňské nízké základny.

První odhad HDP podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové ukázal, že stagflace v Česku zatím nenastala, a to ani při inflaci přes 11 procent. "Růst byl dokonce trochu vyšší než v makropredikci čekalo MF (4,3 procenta). I kdyby ekonomika ve zbytku roku stagnovala, celoroční růst by dosáhl minimálně jedno procento," uvedla na twitteru. Stagflace je kombinace vysoké inflace a stagnace ekonomiky.

Předběžný výsledek je podle hlavního ekonoma Creditas Petra Dufka dobrým startem do letošního roku. "Zajímavější nicméně budou až upřesněná podrobná čísla, která budou k dispozici později. Ta teprve mohou naznačit, jak se se všemi nahromaděnými problémy daří vyrovnávat firmám, i jak zasahují do života českých domácností," uvedl. Zároveň je podle Dufka téměř jisté, že se poměrně dobrý výsledek bude ve druhém čtvrtletí jen stěží opakovat. Nicméně stále je podle něj velká šance, že celoroční růst ekonomiky nezpomalí pod dvě procenta.

I podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera bude kvůli válce na Ukrajině, vysoké inflaci a šíření koronaviru v Asii od druhého čtvrtletí ekonomická aktivita pravděpodobně klesat. "Ekonomika podle naší nové prognózy vzroste letos pouze o 1,8 procenta. Její růst však bude z velké části dán nízkou srovnávací základnou loňského roku," uvedl.

"Česká ekonomika vykázala za letošním první tři měsíce solidní hospodářský růst, další čtvrtletí ale budou velmi pravděpodobně méně příznivá," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Za celý letošní rok čeká růst ekonomiky kolem jednoho procenta.

"Oba dva údaje - jak meziroční, tak meziměsíční - jsou slušné. Ukazují na to, že před ruskou invazí na Ukrajinu probíhalo silné oživení postcovidové ekonomiky. Válka ale způsobila nejenom šok, ale zároveň výrazně prohloubila přetrvávající materiálovou krizi a ještě více narušila dodavatelské řetězce," uvedl ředitel strategického poradenství PwC Česká republika Jan Hadrava.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika čsú

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy