Data o HDP jsou podle analytiků pozitivní

První data o vývoji ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí je třeba kvůli výrazným restrikcím podle analytiků oslovených ČTK hodnotit příznivě. Navíc podle nich ukazují i přes omezení řady ekonomických aktivit na výraznou odolnost firem i podnikatelů.

Přes pokles nelze navíc podle ekonomů hovořit o začínající recesi, ve druhém čtvrtletí lze totiž díky uvolnění omezení očekávat již růst ekonomiky. Celoroční růst HDP by tak mohl být podle analytiků až přes tři procenta. Vyplývá to z jejich reakcí pro ČTK.

Česká ekonomika v prvním letošním čtvrtletí klesla podle prvních předběžných odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 2,1 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl o 0,3 procenta. Pokles ekonomiky je mírnější, než očekávali analytici.

"Tuzemská ekonomika si navzdory ekonomickým restrikcím z titulu pandemie vedla v posledních čtvrtletích lépe, než se obecně předpokládalo. Pro letošní rok tak očekáváme růst HDP kolem tří procent," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

"I když HDP skončil v prvním čtvrtletí v červených číslech, mluvit o další recesi je velmi předčasné. Je totiž velmi pravděpodobné, že už ve druhém kvartále díky plánovanému konci restrikcí se ekonomika začne vracet k růstu," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dodal, že předpokladem k obnovení růstu ekonomiky je ústup pandemie a úspěšná vakcinační strategie. "Potom by růst české ekonomiky mohl dosáhnout zhruba 3,5 procenta a v roce následujícím by měl ještě zrychlit," dodal.

"Vzhledem k probíhající pandemii a silným restriktivním omezením je nutné tato čísla i přes minusové znaménko hodnotit pozitivně. Výhled na další čtvrtletí letošního roku se již rýsuje v daleko optimističtějším světle," uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že první čtvrtletí letošního roku bylo od začátku pandemie prvním, kdy tvrdá protipandemická opatření trvala bez přerušení od začátku až do konce. Opatření podle něj vypnula nebo dramaticky omezila kapacitu odpovídající asi 12 procentům výkonu ekonomiky. "Mezičtvrtletní propad HDP o pouhých 0,3 procenta je z tohoto pohledu výrazným pozitivním překvapením. Kromě vyšších výdajů vlády toto zřejmě odráží skutečnost, že se domácnosti situaci dlouhodobého lockdownu přizpůsobily," uvedl.

"První čtvrtletí tohoto roku potvrzuje, jak se podnikatelé pandemii přizpůsobili. I přes uzavřené obchody, restaurace, hotely a okresy se srovnali se situací a uzpůsobili tomu i své podnikání. Propad tak není dramatický jako v předchozích čtvrtletích. Zároveň se pravděpodobně jedná o poslední pokles HDP v tomto roce," uvedla i ekonomka investiční skupiny LOGeco Jana Mücková.

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské jsou předběžná data o vývoji ekonomiky skvělým překvapením. "Dokládá to neuvěřitelnou odolnost českého podnikatelského stavu - především vývozních odvětví," uvedla.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy