E-shop pro dálniční známky: Jaký bude osud sporné zakázky? Prověřování finišuje

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zřejmě v pátek při nástupu do čela ministerstva dopravy oznámí, jaký bude další osud sporné zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám. Okolnosti zakázky prověřují odborníci a už jsou s prací téměř hotovi, řekl dnes Havlíček ČTK a České televizi na kongresu Samoška v Olomouci.

"V posledních dnech jednáme takřka denně a řešení máme prakticky už hotové. Jenom dnes musíme domluvit i s ohledem řekněme na všechny právní náležitosti, kdy a jakým způsobem to prezentujeme. Pravděpodobně to všechno sdělíme v pátek dopoledne v rámci mého nástupu na úřad (MPO)," uvedl Havlíček.

Zakázkou se zabývají týmy odborníků, které se podle Havlíčka snaží zjistit její faktický stav. "Abychom skutečně mohli dát nějaký ucelený závěr, kterému se už dnes blížíme a troufám si tvrdit, že v pátek bychom ho mohli zveřejnit," dodal Havlíček.

Zakázku na dodávku a provoz IT systému k elektronickým dálničním známkám, který bude zahrnovat mimo jiné e-shop či mobilní aplikaci, dostala společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Kritikům se však nelíbí cena zakázky ani způsob zadání.

SFDI pro zakázku nevyhlásilo otevřenou soutěž, ale kvůli požadavkům zpravodajských a bezpečnostních služeb byla vedena v utajovaném režimu. Ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica řekl, že fond oslovil pět vytipovaných firem, které splňovaly podmínky, a vybral nabídku s nejnižší cenou.

Podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček po pondělní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) novinářům řekl, že stát se pokusí zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky zrušit, případně výrazně zredukovat. Zakázka by měla být rozdělena tak, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a provozu kamerového systému. Servisy směřující k občanům by měl přenechat třetím stranám.

Hořelicu i prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka v pondělí vyzval k odstoupení premiér Babiš. Podle něj byla zakázka špatně zorganizovaná a měla by být zrušena. Kvůli zakázce Babiš odvolal ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO), kterého nahradí právě Havlíček.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Ministerstvo dopravy dálniční známky veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most

Na otázku proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most odpovídal na serveru Sky News vojenský analytik a bývalý bojový pilot RAF Sean Bell.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy