Meruněk v Evropě bude nejméně od roku 2003, ceny poletí vzhůru

Letošní sklizeň meruněk v Evropě bude především kvůli jarním mrazům nejnižší za posledních 17 let. Bude to znamenat jejich zdražení, a to i na pultech českých obchodů. V Itálii, která je největším pěstitelem meruněk v Evropě, by se sklizeň měla meziročně propadnout téměř o 60 procent na 136.000 tun. Mrazy zdecimovaly i úrodu meruněk v Česku. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Meruňky jsou podle něj prvním ovocným druhem, u kterého má Evropa hotový odhad sklizně. "V hlavních pěstitelských zemích by letos měla sklizeň meziročně klesnout o 37 procent na 402.000 tun z loňských 640.000 tun. V porovnání s pětiletým průměrem to představuje propad o 29 procent. Vedle Itálie budou mít pokles i Francie a Španělsko," řekl Ludvík. Kromě mrazů v některých oblastech výsadby poškodilo i krupobití.

"Meruňky tak budou letos zcela jistě za jinou cenu, než byli lidé v minulých letech zvyklí. Nedá se počítat s tím, že v marketech budou v akcích za 25 korun za kilogram," řekl Ludvík. Podle serveru kupi.cz nyní běžně stojí kilogram meruněk 82,30 koruny. V řetězcích Kaufland, Billa a Lidl se dnes podle jejich akčních letáků prodával kilogram meruněk za cenu od 55 do 80 korun.

V Česku letošní úrodu meruněk zničily mrazové vlny z března a dubna. Sklizeň by se mohla podle Ludvíkova odhadu pohybovat na úrovni 20 až 30 procent normální sklizně, což pro ovocnáře znamená ztráty na úrovni 50 milionů korun. Meruněk se loni i předloni v ČR sklidilo asi 2000 tun, což představuje na evropské produkci podíl 0,4 procenta.

Ceny meruněk na českém trhu se tak řídí cenami v Evropě. Ukázalo se to před několika lety, kdy v Česku meruňky pomrzly. Ovocnáři, kteří tehdy do jejich záchrany před mrazy investovali, stejně nic nevydělali. "Nakonec meruňky prodávali za 15 až 20 korun, protože z Itálie, kde byla nadprodukce, se sem vozili za 12 korun za kilogram," uvedl Ludvík.

Letošní mrazové vlny poškodily i další ovocné druhy, zejména peckoviny jako švestky, třešně a višně. Odhady vyčíslení škod z mrazů na ovoci by měli mít ovocnáři v červnu.

Související

Zelenina vypěstovaná ve skleníku

Češi našli způsob, jak ušetřit? Pěstují si vlastní zeleninu a ovoce

Více než polovina českých domácností si pěstuje vlastní ovoce a zeleninu a pro pětinu z těchto domácností se jedná o důležitý zdroj, který je srovnatelný s nákupem těchto produktů. Vyplývá to z dat, která vědcům Národního institutu SYRI poskytuje Český sociálněvědní archiv ČR. Vědci jej prezentovali v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Ovoce zdražování zemědělci Ekonomika

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy