Restauracím chybějí cizinci. Česká klientela k zaplnění výpadku nestačí, říká šéf asociace

Restauracím stále chybějí zahraniční hosté i pravidelní strávníci z kancelářských center, kteří nepřestali ani po skončení nouzového stavu pracovat z domova. V průměru jsou stravovací zařízení na 30 až 50 procentech loňských čísel.

Mezi podniky panují velké lokální rozdíly. I v místech, která nyní vykazují dobré výsledky, se po prázdninách očekává útlum poptávky. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Restaurace ve městech, které byly před krizí zaměřeny na nabídku obědových menu, zaznamenaly pokles návštěvnosti i tržeb. Mnoho lidí z kancelářských budov nadále pracuje z domova, kde se i stravuje. "Ještě větší propad evidují restaurace zaměření na zahraniční turisty. Česká klientela k zaplnění výpadku nestačí," řekl Stárek.

S většími problémy se stále potýkají velká města v čele s Prahou. Zdejším restauracím nejenže chybějí zahraniční turisté, ale zrušeny byly i různé firemní akce. Dobře si nyní podle Stárka vedou podniky na jihu Čech či Lipensku. Lokality jsou podle něj v létě každoročně hojně navštěvovány domácí klientelou, letošní rok není výjimkou. Podle Stárka se však dá předpokládat, že po prázdninách dobré časy pominou.

Stravovací zařízení po uvolnění opatření fungují v běžném provozu. V podnicích musí být k dispozici dezinfekce pro hosty, platí přísná hygienická a bezpečnostní opatření. Ministerstvo zdravotnictví do nich chtělo od 1. září vrátit roušky. Nakonec původní rozhodnutí změnilo a do restaurací bude i nadále možné chodit bez zakrytých úst a nosu.

Související

Více souvisejících

Restaurace Ekonomika potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy