Soud změnil rozhodnutí a schválil reorganizaci Oleo Chemical

Městský soud v Praze minulý týden schválil reorganizační plán firmy Oleo Chemical. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Jde tak o další změnu v případu. Městský soud nejprve předloni schválil reorganizační plán společnosti formou fúze s firmou Temperatior, letos v červenci reorganizační plán zamítl a poslal Oleo do konkurzu, o který dlouhodobě usiluje společnost Ravak. Vždy rozhodla soudkyně Margita Víšková.

Věc k aktuálnímu rozhodnutí vrátil městskému soudu Vrchní soud v Praze. Odmítl také námitku podjatosti vůči soudkyni, z dalšího projednávání u městského soudu ji nevyloučil. Oleo Chemical má provozovnu v Liberci, kde zaměstnává asi 80 lidí. Sídlo společnosti je v Praze.

Již dříve předložený reorganizační plán firmy počítal s fúzí Olea se společností Temperatior, která by se uskutečnila po ukončení insolvenčního řízení. V rámci reorganizace měla být zrušena veškerá akcionářská práva původních akcionářů a věřitelé uspokojeni z vypořádacího úvěru za 400 milionů korun poskytnutého Temperatiorem.

"Společnost Temperatior, jako jeden z věřitelů a firma, která má v rámci schváleného reorganizačního plánu poskytnout vypořádací úvěr ve výši 400 milionů Kč na uspokojení věřitelů, věří, že se na základě aktuálních soudních rozhodnutí podaří dokončit reorganizaci Oleo Chemical co nejdříve. Apeluje proto na věřitele vedené společností Ravak, aby zanechali dalších obstrukčních kroků a umožnili realizaci schváleného reorganizačního plánu," řekl dnes ČTK mediální zástupce Temperatioru Karel Samec. Na konci září podle něj byla také odmítnuta ústavní stížnost Ravaku proti povolení reorganizace.

Mediální zástupce Ravaku Jan Vávra dnes ČTK řekl, že firma se proti aktuálnímu rozhodnutí odvolá. "Nadřízené soudy nám již několikrát daly za pravdu. Rovněž analyzujeme, jakými dalšími právními prostředky můžeme zabránit Temperatioru de facto odcizit Oleo za pomocí podvodných pohledávek a pochybné a nepoctivé reorganizace, to vše v situaci, kdy Vrchní soud v Praze přinutil Městský soud v Praze naprosto změnit názor, tedy nepoctivou reorganizaci bez jediné změny ve spisu označit v novém opačném rozhodnutí za poctivou," uvedl Vávra.

Vrchní soud v Praze podle něj nesplnil povinnosti uložené rozhodnutími Ústavního soudu, který výslovně požadoval prověření pravdivosti seznamů předložených při reorganizaci dlužníkem. "Tyto seznamy předložené dlužníkem očividně, účelově a úmyslně nebyly pravdivé a úplné, což Vrchní soud v Praze přešel konstatováním, že insolvence jsou turbulentní a seznamy z popsaného důvodu nepřesné. Bez nepravdivých seznamů by žádná reorganizace ani nezačala, natož, aby byla schválena. Takovéto zlovůli a schvalování nepoctivostí se tedy pochopitelně budeme bránit, patrně bude opět osloven Ústavní soud," dodal Vávra.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak firmě půjčil stovky milionů korun na investice do modernizace technologie. Finanční zdroje se ale nevracely, Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení.

Spory o stovky milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, otevřely mnohem rozsáhlejší kauzu. Manažeři Olea v době finančních problémů firmy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, při jejichž shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Loni v březnu soud potvrdil, že Urbánek, Jirounek i Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou za tunelování Olea do vězení, každý na tři roky. Naopak lobbista Rittig byl v kauze pravomocně osvobozen.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical soudy Praha

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy