Zahraniční dluh Česka stoupl na 4,308 bilionu korun

Zahraniční dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o 6,7 miliardy korun a ke konci března činil 4,308 bilionu Kč. To představovalo 76 procent hrubého domácího produktu (HDP). Meziročně byl dluh nižší o 167,7 miliardy Kč. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Ve struktuře zahraničního dluhu v prvním čtvrtletí byl podle ní určující růst zadluženosti vládního a podnikového sektoru.

Téměř tři čtvrtiny zahraničního dluhu připadaly na soukromý sektor. Zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, které zahrnují závazky vlády i soukromých subjektů garantované vládou a dluhy firem s většinovou účastí státu.

Podíl vládního sektoru na zahraničním dluhu činil na konci března 18,4 procenta. "Vládní sektor vykázal růst stavu zahraniční zadluženosti vlivem čerpání dlouhodobé půjčky vládou od Evropské komise ve výši 52 miliard Kč," uvádí centrální banka. Zvýšila se také držba vládních dluhopisů cizinci.

Zadlužení bankovního sektoru tvořilo ke konci března 37,1 procenta z celkové zadluženosti. V poklesu stavu dluhu bankovního sektoru se projevilo splácení krátkodobých závazků, uvádí ČNB.

U ostatních sektorů se zahraniční zadlužení zvýšilo v důsledku čerpání úvěrů podniky, které nebyly spojené s přímými investicemi. Zahraniční závazky ostatních sektorů tvořily 44,5 procenta celkového dluhu.

Ve struktuře zahraničního dluhu podle instrumentů jsou nejvíce rozšířené formy dluhového financování vklady a dluhopisy. Celkem představovaly 47,5 procenta zahraničního dluhu.

Související

Česká národní banka

ČNB: Zahraniční dluh Česka loni klesl na 4,454 bilionu

Zahraniční dluh České republiky činil na konci loňského roku téměř 4,454 bilionu Kč. V meziročním srovnání byl o 65 miliard nižší. Představoval 65,7 procenta hrubého domácího produktu. Za samotné čtvrté čtvrtletí loňského roku se zahraniční dluh zvýšil o 47,9 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Zahraniční dluh je sumou závazků se stanovenou lhůtou splatnosti.
Peníze CZK, ilustrační fotografie

Zahraniční dluh Česka ke konci letošního června dosáhl 4,567 bilionu

Zahraniční dluh Česka ke konci letošního června dosáhl 4,567 bilionu korun. Ve druhém čtvrtletí klesl o 64 miliard korun, v meziročním srovnání je ale o 338 miliard korun vyšší. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 74,3 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Více souvisejících

Zahraniční dluh ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy