Živnostníci za týden podali asi 5550 žádostí o ošetřovné za březen

Živnostníci podali za sedm dní podle dat ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) asi 5550 žádostí o ošetřovné za březen. S jejich proplácením začne resort tento týden. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí úřadu Štěpánka Filipová.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka mohou o dotace žádat do 21. května. Na podporu je připraveno 126 milionů korun.

Příjem žádostí do březnové výzvy programu Ošetřovné pro OSVČ spustilo MPO 22. dubna. Živnostníci musejí vyplnit on-line formulář. Jeden žadatel může předložit jen jednu žádost. V případě, že si chce příspěvek nárokovat za více dětí, uvede je všechny do jednoho formuláře. Zájemci o dotaci podle Filipové nejčastěji chybují v tom, že nedoloží výkon samostatné výdělečné činnosti hlavní nebo nepřiloží doklad o karanténě ve škole nebo v zařízení sociálních služeb.

Vyplněnou žádost úřad doporučuje odeslat datovou schránkou, bude tak nejrychleji zpracována i vyplacena. Živnostníci ji ale mohou poslat i e-mailem s elektronickým podpisem nebo poštou, nejlépe doporučeně.

OSVČ mají stejně jako v předchozích výzvách nárok na 400 korun za každý kalendářní den včetně víkendů. Příspěvek se ale nevztahuje na období jarních prázdnin, nelze ho kombinovat s kompenzačním bonusem, který připravilo ministerstvo financí. O dotaci nemohou žádat lidé, kteří mají ještě jiný příjem a samostatnou výdělečnou činnost mají jako vedlejší. Nárokovat si ji nemohou ani živnostníci, kteří si dítě nebo ošetřovaného člověka nechali doma dobrovolně.

Kvůli druhé vlně koronaviru musely školy, s výjimkou mateřských, zavést výuku na dálku od 14. října. Postupně se žáci do škol vraceli od 18. listopadu, většina školáků a studentů usedla do lavic poté naposledy 18. prosince. Vzhledem ke špatné epidemické situaci vláda od 1. března rozhodla o uzavření také mateřských škol, prvních a druhých tříd základních škol a speciálních škol, které od ledna jako jediné fungovaly v prezenčním režimu. Do škol se od 12. dubna v celé ČR vrátila přibližně polovina žáků prvního stupně základních škol, minulý týden je vystřídala druhá polovina dětí. Běžná výuka se obnovila ve speciálních školách a malotřídkách. Do školek mohli nastoupit předškoláci a mladší děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. V pondělí se směly kompletně otevřít mateřské školy v Plzeňském, Královéhradeckém a Karlovarském kraji, kde výskyt nově nakažených covidem-19 klesl pod 100 na 100.000 obyvatel za sedm dní.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy