Pravda o Ukrajině? Elitní bankéř odhalil tyto děsivé poměry

Kyjev - Šéf ukrajinské banky Arkada Serhij Suščev otevřeně promluvil o korupci, daních, Krymu a rozkladu ukrajinské ekonomiky. Na rozdíl od velkých slov Petra Porošenka o zářivé budoucnosti Ukrajiny je daleko skeptičtější, novému parlametu nevěří.

"Naše ekonomika se rozkládá už 20 let. Vše je nastaveno na korupci," vykládá Suščev. Poukazuje na spletitost daňového systému, který vytváří nepřeberně příležitostí k neplacení daní, dávání a brání úplatků a neférové konkurenci pod střechou politické protekce. Jasná a průzračná pravidla dosud nefungují, a tak není divu, že normální je podnikat bez zisku, s nulou či mírnou ztrátou.

"Ale krást se přeci má ze zisku, a ne z obratu. U nás je tomu naopak. Na Krymu za Ukrajiny bylo vše zdarma a poloostrov byl chudý. Proto to tak s ním dopadlo," dodává v narážce na březnovou anexi Ruskem, podpořenou většinou místních Rusů. "Hlasovali ne pro Rusko, ale proti tomu, co se dělo za Ukrajiny," soudí.

"Naše země je vlastně kolonií vlastního státu, který ji vykořisťuje," míní. "V Evropě přeci není zvykem podplácet svého nadřízeného. Tady je to běžné," říká o poměrech ve státní správě či u dopravní policie.

Bankéř z okna své pracovny v centru Kyjeva ukazuje na ulici, kde během únorových potyček mezi protivládními demonstranty a policisty věrnými později svrženému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi zahynuli tři lidé. "Sám jsem chodil každý den na Majdan. Ale nic se nezměnilo a lidé jsou rozčarováni," říká. "Tento parlament není na dlouho. Dával jsem mu tři roky, teď spíš půldruhého," předpovídá.

Sotva se dá čekat efektivní rozhodování o stamilionech ze státní kasy od poslanců, kteří si tak dlouho z "čirého populismu" snižovali oficiální platy, že se dostaly pod částku, za kterou se dá v Kyjevě žít - a do práce jezdí v limuzínách. A o to víc jsou náchylní ke korupci.

"Problém v naší politice tkví v tom, že nikdo nebojuje o moc, ale o peníze. Není tajemství, že se před volbami prodávala volitelná místa na kandidátkách za miliony dolarů," podotýká.

"Doufám, že konečně někdo pochopí, že potřebujeme normální kádry, a ne populisty, kteří 20 let jen slibují, že bude líp, ale nic pro to neudělají. Ukrajina má obrovský potenciál, ale chybí jí efektivní vedení. Je jako silný motor, který postrádá akumulátor, aby se dal nastartovat. Na Ukrajině jsou pro investory větší rizika než jinde, ale zisk je úměrně větší," zdůraznil.

V nové sněmovně má být šest či sedm stran, ale ani jedna nemá jasnou ideologii, stojí a padá se svým vůdcem, a to nevěští pro budoucnost nové vlády nic dobrého. Zvláště dá-li se počítat na východě země s obnovením útoků proruských separatistů. "Bojíme se tomu říkat válka, ale válka to je," dodává.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Korupce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy