ECB nechala měnovou politiku beze změny, bankám se neuleví

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání dnes ponechala měnovou politiku beze změn. Úrokové sazby tak zůstávají na dosavadních minimech, hlavní sazba na nule. Na dnešním zasedání o tom rozhodla Rada guvernérů ECB. Ekonomika eurozóny prudce zpomaluje a ECB již dříve uvedla, že minimálně do konce roku sazby měnit nehodlá.

"Rada guvernérů očekává, že klíčové úrokové sazby ECB zůstanou na stávající úrovni alespoň do konce roku 2019 a v každém případě tak dlouho, jak to bude nutné," zopakovala banka ve svém prohlášení.

ECB si dává nyní přestávku, protože chce umožnit nedávno zavedeným stimulačním opatřením, aby začala v ekonomice fungovat správným způsobem. Prezident ECB Mario Draghi potvrdil, že bankéři zvažují opatření, která by zmírnila dopad negativních depozitních sazeb na banky, a také mluvili o nových dvouletých levných úvěrech pro banky. Zatím je však podle něj příliš brzy na zveřejnění podrobností. "Potřebujeme další informace, které nám dorazí v období od teď do června," řekl Draghi.

Vzhledem k tomu, že největší evropská ekonomika, Německo, se jen těsně vyhnula recesi, ECB již ustoupila od svých plánů na případné zpřísnění měnové politiky. Nemusela by však být ani příliš ochotná přijmout další stimulační opatření, protože hlavní příčinou poklesu je slabá poptávka ze zahraničí a politické nepokoje, a na to nemá politika ECB vliv, upozorňují analytici.

Draghi na tiskové konferenci upozornil na rizika poklesu spojená s globálním obchodním napětím a dalšími nejistotami. Inflace by však podle něj mohla v září dosáhnout svého dna a základy ekonomiky eurozóny jsou podle měnového výboru silné. Odhadovaná šance, že se eurozóna propadne do recese, je podle něj velmi nízká.

K hrozbám amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně zavedení cel Draghi uvedl, že sice určitě podkopávají důvěru, avšak jsou to jen slova, které se nemusí vždy proměnit ve skutečnost.

Někteří analytici doufali, že ECB nabídne úlevu bankám, které vlastně prostřednictvím svých půjček přenášejí do skutečné ekonomiky měnová rozhodnutí ECB. Draghi však uvedl, že ECB musí prostudovat, zda je potřeba zmírnit nežádoucí dopady současných záporných sazeb. Jednodenní depozitní sazba činí minus 0,40 procenta. To znamená, že komerční banky musejí za uložení peněz u ECB platit, což by je teoreticky mělo nutit k většímu poskytování půjček.

Draghi: Central banks don’t usually intervene in the political debate. On occasion the ECB can defend the European framework and point out ways to complete it and remedy weaknesses.

— European Central Bank (@ecb) 10. dubna 2019

Draghi uznal, že současná úroveň depozitních sazeb poškozuje ziskovost evropských bank ve srovnání s jejich americkými protějšky, je však podle něj zatím brzy na rozhodnutí o nových opatřeních na zmírnění těchto dopadů a jsou potřebné další analýzy. ECB také musí zůstat ve střehu a mít připravená další opatření pro případ turbulencí na trhu kolem brexitu a hrozbě eskalace obchodní války. Analytici spekulovali, že by banka mohla zvážit odstupňovanou sazbu, která by se měnila podle výše vkladu, což uplatňují třeba centrální banky ve Švýcarsku a Japonsku.

Ekonomiku eurozóny v poslední době zatěžují především spory v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty spjaté s odchodem Británie z Evropské unie. Hlavním problémem pak zůstává slabá zahraniční poptávka, na tu ale nemá politika ECB vliv.

Americký prezident Donald Trump tento týden Evropské unii pohrozil, že uvalí cla na dovoz evropského zboží za 11 miliard dolarů (asi 250 miliard Kč). Reagoval tak na verdikt Světové obchodní organizace (WTO), která dospěla k závěru, že subvence Evropské unie poskytnuté společnosti Airbus měly nepříznivý vliv na Spojené státy.

Související

Raiffeisenbank

Raiffeisen Bank čelí tlaku, aby opustila ruský trh

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. 
Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

ecb eurozóna Ekonomika EUR banky

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy