Ryanair má starosti v Portugalsku, začala pětidenní stávka

Palubní personál irských nízkonákladových aerolinek Ryanair v Portugalsku dnes vstoupil do pětidenní stávky. Společnost ale cestujícím sdělila, že ovlivněn bude jen menší počet letů. Vláda zaměstnancům nařídila, aby dál zajišťovali alespoň minimum služeb, a vyvarovali se tak chaosu. V Irsku by se stávka podle nařízení soudu konat neměla.

Stávka, kterou v Portugalsku vyhlásil odborový svaz SNPVAC, je první z řady stávek, jež plánují také odboráři v Irsku, Británii a ve Španělsku. Uskuteční se rok poté, co stávky za platy a pracovní podmínky firmu Ryanair donutily zrušit stovky letů. Ryanair je největším nízkonákladovým dopravcem v Evropě.

Ryanair v úterý uvedl, že menší změny letového řádu by se měly dotknout jen nízkého počtu letů z Portugalska a že zákazníci, kterých se to týká už byli informováni. Na letištích v Lisabonu, Portu a Faru nejsou hlášena žádná zpoždění ani zrušení letů, uvedla agentura Reuters.

Vedení aerolinek tvrdí, že od loňských stávek nastal významný pokrok a že kolektivní smlouvy byly uzavřeny s řadou odborů zastupujících piloty v celé Evropě. Podle svazu SNPVAC ale Ryanair odmítl dodržovat protokol podepsaný loni v listopadu, který obsahuje výplatu za dovolenou, 22 dní dovolené za rok a plné dodržování portugalského rodičovského práva.

Na vrcholu rušné letní sezony portugalská vláda nařídila, aby Ryanair a jeho zaměstnanci dál zajišťovali alespoň minimum služeb. Svaz SNPVAC uvedl, že požadavek na zajištění minimálních služeb je urážlivý a že podkopává právo na stávku.

Belgické odborové svazy CNE a ACV PULS svým členům v úterý oznámily, aby nevyhověli žádosti Ryanairu o personální zabezpečení letů zasažených stávkou v Portugalsku. V podobném duchu se vyjádřily také španělské odbory STICPLA.

Irský vrchní soud dnes vydal příkaz, podle něhož má Ryanair zabránit pilotům základny v Dublinu ve stávce. Společnost se na soud obrátila kvůli irské odborové organizaci Forsa/IALPA. Piloti chtějí stávkovat 48 hodin ve čtvrtek a v pátek, uvedl Reuters.

Právní zástupce Ryanairu soudu řekl, že organizace Forsa nedovolila, aby byl mediační proces dokončen před oznámením stávky. Tvrdil také, že stávka by byla v rozporu s dohodou, kterou loni Ryanair uzavřel s odboráři.

Irské odbory IALPA, jejichž mateřskou organizací je Forsa, zastupují asi 180 pilotů dublinské základny, kteří jsou přímými zaměstnanci Ryanairu.

Související

RyanAir

Letadlo Ryanair z Katovic do Atén doprovázely stíhačky kvůli bombové hrozbě

Dva řecké stíhací letouny F-16 dnes doprovázely letadlo společnosti Ryanair mířící z polských Katovic do řeckého hlavního města Atén. Učinily tak z preventivních důvodů poté, co byla nahlášena hrozba bombového útoku na palubě, napsala agentura AFP. Letoun s více než 190 lidmi na palubě odpoledne bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Aténách. Poplach byl planý.
Boeing 737-800 společnosti RyanAir

Šéf Ryanairu: Pilot letu, který byl odkloněn do Minsku, neměl na výběr

Pilotovi letu společnosti Ryanair, který byl v květnu po zásahu běloruských úřadů odkloněn ze své trasy Atény-Vilnius do Minsku, nebylo umožněno spojit se s aerolinkami, aby se s nimi poradil o nouzovém přistání, uvedl generální ředitel letecké společnosti Michael O'Leary. Poté, co dispečeři pilota upozornili na vážnou hrozbu bombovým útokem, neměl na výběr a musel se podřídit jejich výzvám, vysvětlil podle stanice BBC O'Leary parlamentnímu výboru pro dopravu.

Více souvisejících

RyanAir portugalsko stávka irsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 7 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu uteklo před hrozící invazí už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy