Lufthansu ochromila stávka pilotů: Tisíce letů zrušeny, týká se to i Prahy

Berlín - Piloti německých aerolinek Lufthansa zahájili dnes o půlnoci třídenní stávku. Oznámil to mluvčí odborového svazu pilotů Vereinigung Cockpit (VC). Protestní akcí si piloti chtějí prosadit lepší pracovní podmínky. Největší německé aerolinky už kvůli stávce v předstihu zrušily 3800 z 4300 plánovaných letů a zasažena jsou i spojení mezi Prahou a německými velkoměsty.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt vyzval vedení aerolinek a odbory, aby se vrátily k jednání a pokusily se stávku předčasně ukončit. "Každý den stávky omezuje mobilitu statisíců lidí. Proto je žádoucí dospět rychle k řešení sporu, je to v zájmu zaměstnanců i zaměstnavatele," řekl ministr deníku Bild.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by jedna z největších stávek v historii Lufthansy mohla skončit předčasně. "Jsme stále připraveni k rozhovorům. Věříme, že jsme předložili nabídky, o kterých je možné jednat," řekla dnes ráno mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová. Zároveň ale podotkla, že dosavadní vývoj nemíří k dohodě s piloty.

Odbory zatím nabídky Lufthansy odmítají. Markus Wahl z předsednictva VC řekl, že aerolinky od začátku stávky nepředložily na stůl nic nového a že se snaží omezit sociální dávky pro piloty. "Vidíme tady začátek největšího rušení sociálních výhod v Lufthanse, a to z čisté touhy po zisku," řekl rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk.

Piloti požadují zvýšit plat o 10 procent. S vedením se dohadují už dva roky, uskutečnili celkem deset schůzek, poslední proběhla v neděli. K žádné dohodě ale zatím nedošlo. Odbory zastupující přes pět tisíc pilotů také požadují, aby vedení Lufthansy neposouvalo hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Začínající plat pilotů Lufthansy je 78 tisíc eur ročně, nejvyšší pak 250 tisíc. Nejenom pasažéři, ale i ostatní, kteří berou řádově méně, jejich požadavky nechápou.

Situace na letišti v německém Frankfurtu nad Mohanem je zatím od rána klidná. Většina cestujících o stávce věděla, a proto na letiště ani nejezdila. Najít ubytování je téměř nemožné, protože ve Frankfurtu probíhá veletrh architektury a technologie. Pokud se přeci jen podaří sehnat pokoj, pak stojí od 300 a více eur za noc. Stávky využívají jiné letecké společnosti, především Air Berlin. Rušno je na nádražích, dráhy posílily vlaky. Autobusový přepravce ADAC si pochvaluje největší obsazenost svých autobusů, informuje Rozhlas.cz.

Mezi zrušenými spoji jsou i všechny lety Lufthansy a Germanwings z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a Kolína nad Rýnem naplánované na dnešek, čtvrtek a pátek. Jde o šest párů spojení denně. V případě linky do Frankfurtu existuje alternativní spojení provozované Českými aeroliniemi, náhradní přímý let z Prahy do Kolína nad Rýnem ale žádná letecká společnost nevypravuje.

Stávka způsobí aerolinkám významné ztráty. Analytik Deutsche Bank Michael Kuhn odhaduje, že třídenní protest pilotů bude Lufthansu stát 70 až 80 milionů eur (1,9 až 2,2 miliardy korun), což odpovídá zhruba pěti procentům plánovaného provozního zisku za letošní rok.

Související

Lufthansa, ilustrační fotografie

Lufthansa hlásí globální výpadek, ovlivnil plány tisíců lidí

Největší německé aerolinky Lufthansa se dnes potýkají s následky výpadku svého počítačového systému, který zkomplikoval plány tisícům lidí po celém světě. Fungovat ráno přestaly systémy pro odbavení i nástup do letadla. Lufthansa kvůli tomu svolala krizový tým a později oznámila, že za výpadkem byly stavební práce, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne uvedlo, že zruší všechny přílety a že letadla začne odklánět na jiná letiště. Odpoledne byly přílety obnoveny a později se přidaly také odlety, jak se začaly systémy vracet k normálu.
Lufthansa, ilustrační fotografie.

Stávka pilotů Lufthansy ochromila v Německu leteckou dopravu

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa dnes ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do České republiky. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za zrušené lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí prázdniny.

Více souvisejících

Lufthansa stávka Letiště Frankfurt nad Mohanem

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy