Firma Danone kvůli koronakrizi propustí 2000 zaměstnanců, chystá další úspory

Francouzská potravinářská společnost Danone zruší až 2000 pracovních míst, včetně jednoho ze čtyř míst ve svých centrálách po celém světě. To odpovídá asi dvěma procentům celkové pracovní síly. Firma podle svého dnešního sdělení zvažuje i kroky, které by jí snížily náklady a pomohly zlepšit hospodaření po skončení pandemie. Danone je největším výrobcem jogurtů na světě.

Dalším plánem je snížit sortiment výrobků v příštím roce až o 30 procent a přeměnit se na firmu více zaměřenou na lokální trhy.

Generální ředitel Emmanuel Faber se snaží přeměnit organizaci tak, aby se spíše než na produktové kategorie zaměřila na geografické zóny, a mohla tak lépe a rychleji reagovat na změny, které přinesla i současná pandemie.

We need to reinvent @Danone. That’s why we are announcing today a new organization. Local is a way to regain control over our food. The decisions we are announcing today will enable us to return very quickly to our profitable growth equation. https://t.co/dvQFS3P9tp

— Emmanuel Faber (@EmmanuelFaber) November 23, 2020

Konkurenti, jako je například společnost Nestlé, se už dlouho zaměřují na regionální strategii. Danone chce kvůli tomu zorganizovat své zahraniční aktivity do pěti zón. Ty budou tvořit Evropa, Asie, Afrika a Blízký východ, Čína a Oceánie, Společenství nezávislých států a Turecko a Latinská Amerika.

Geografické divize by podle plánu měly dostat větší autonomii. Ze změn očekává Danone do roku 2023 úsporu jedné miliardy eur na nákladech, včetně snížení režijních nákladů o 20 procent.

Danone chce v příštím roce o deset až 30 procent snížit škálu produktů, které prodává. Zaměří se hlavně na rychleji rostoucí a ziskové produkty. Zatím však neposkytla žádné informace k tomu, kterých produktů by se mohla změna týkat, uvedla agentura Bloomberg.

Koncern Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším výrobcem minerální vody. Od roku 2007, kdy firma koupila společnost Numico, vyrábí i dětskou výživu a speciální výživu pro zdravotní účely.

Související

Danone bouchlo do stolu. Přestalo dodávat Kauflandu

Danone bouchlo do stolu. Přestalo dodávat Kauflandu

Praha - Mlékárenský koncern Danone přestal dodávat své výrobky do hypermarketů Kaufland. Společnosti se dosud nedohodly na podmínkách obchodní spolupráce pro rok 2012. Firma Danone o tom dnes informovala ČTK. V prodejnách Kaufland tak nebudou do doby, než bude smlouva uzavřena, k dostání například mléčné výrobky značek Actimel, Activia či Dobrá máma. Vyjádření společnosti Kaufland, která patří mezi největší maloobchodní řetězce v Česku, se ČTK nepodařilo zjistit.

Více souvisejících

danone propouštění Ekonomika firmy Francie

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy