V Německu omezují sprchování teplou vedou, snižují teplotu vytápění, zavírají plavecké bazény

Plynová krize v Německu se z průmyslu začíná šířit také do domácností, kanceláří či volnočasových center, informují dnešní Financial Times.

Lidé v zemi už podle listu čelí realitě přidělování teplé vody, resp. možnosti ji mít k dispozici pouze v předem učených částech dne, dále dochází ke snižování teploty centrálního vytápění, zhasínání pouličních světel nebo zavírání plaveckých bazénů.

Německo podle Financial Times prochází nejhorší energetickou krizí od ropného šoku roku 1973 z toho důvodu, že Rusko od poloviny června dramaticky snížilo své dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1. Ten propojuje Rusko přímo s Německem. Nyní však jím proudí plyn pouze ze 40 procent kapacity potrubí. Rusko tvrdí, že nemůže posílat více z technických důvodů, neboť mu chybí plynovodní turbína. Turbínu poslalo na opravu do Kanady, ale ta ji zadržuje kvůli sankcím, jež v důsledku ruské invaze na Ukrajinu uvalila na ruský plynárenský a ropný průmysl.

Německo proto včera kanadskou vládu vyzvalo, aby obešla své vlastní sankce a turbínu přestala zadržovat. Zároveň ovšem Berlín uvádí, že Rusko ve skutečnosti snižuje objem plynu posílaného Nord Streamem 1 nikoli primárně z technických, ale politických důvodů. Prý má i jiné, záložní turbíny. Část expertů navíc soudí, že Rusko, pokud by opravdu chtělo, může Německu plyn posílat jinými plynovody, než je Nord Stream 1.

Nicméně naléhavost, s jakou Berlín Kanadu žádá o uvolnění turbíny a obejití jejích vlastních protiruských sankcí, jen podtrhuje závažnost energetické krize v Německu. Berlín navíc Kanadu žádá o tak citlivý krok, jakým je porušení protiruských sankcí, přestože severoamerická země je útočištěm největší ukrajinské diaspory.  

„Situace je více než dramatická,“ citují Financial Times Axela Gedaschka, šéfa největší německé federace realitních společností. „Německý sociální smír je v ohrožení“.

Brzy se navíc může energetická situace dále citelně zhoršit – a sociální smír dočkat ještě závažnějšího ohrožení. Mnozí experti jsou totiž přesvědčeni, že Rusko nezačne plynovodem Nord Stream 1 posílat nasmlouvaný objem plynu ani po 21. červenci, kdy skončí jeho předem plánovaná, údržbová odstávka.

Berlín právě nyní žádá Kanadu o turbínu tak naléhavě podle svých slov proto, aby Kremlu vzal ještě před ukončením zmíněné údržbové odstávky možnost zdůvodňovat případné plné nezprovoznění plynovodu právě chybějící turbínou. Pokud by totiž Rusko neposílalo plný objem plynu ani po odstávce a ani s již navrácenou turbínou, bude zřejmé, že jeho motivace omezit tok plynovodem je vskutku primárně politického rázu.

Ministr hospodářství Robert Habeck se snaží jít německé veřejnosti příkladem a podle svých slov omezuje pobyt ve sprše. Vyzývá k obdobným, úsporným krokům celou zemi. Mnozí jej už vyslyšeli.

Například společnost Vonovia, největší pronajímatel rezidenčních nemovitostí v Německu, včera uvedla, že svým nájemníkům bude snižovat teplotu ústředního plynového vytápění na 17 stupňů Celsia v čase od 23. hodiny večerní do šesté ranní.

Bytové družstvo v saském Dippoldiswalde, blízko hranice s Českem, se zase podle Financial Times tento týden uchýlilo k zavedení systému přidělování teplé vody. V příslušných bytech se tak lidé mohou sprchovat teplou vodou pouze mezi čtvrtou a osmou hodinou ranní a pak mezi jedenáctou večerní a první hodinou ranní. Družstvo to zdůvodňuje nutností šetřit energie na zimu.

Podle Financial Times se uvedená opatření mohou v nadcházejících týdnech stát běžnou rutinou.

Od poloviny září se v regionu Lahn-Dill poblíž Frankfurtu vypne teplá voda všem tamním 86 školám a 60 sportovním střediskům. V Düsseldorfu zase dočasně zavřeli rozsáhlý komplex plaveckých bazénů Münster-Therme. K plošnému snižování teploty v bazénech dochází také v metropoli Berlíně. V Kolíně nad Rýnem zase částečně zhasínají veřejné osvětlení, na 70 procent běžné úrovně, v čase po jedenácté večerní.

Experti se shodují, že všichni Němci nakonec budou muset opustit svoji komfortní zónu, pokud má dojít k odvrácení hrozby nedostatku plynu nadcházející zimu.

Podle americké finanční skupiny Jefferies nastane v Německu nedostatek plynu už v lednu 2023, a to v tom případě, že Rusko bude nadále plynovodem Nord Stream 1 posílat plyn jen ze 40 procent jeho kapacity. Pokud by Rusko trvaleji snížilo své dodávky pod stávající kapacitu, nastane nedostatek plynu v Německu ještě dříve než v lednu.

Němečtí zákonodárci proto nyní jednají o tom, že by zemi umožnili ve velkém návrat ke spalování uhlí. 

Související

Více souvisejících

Německo Voda válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy