Kamenné obchody čelí online konkurenci otevíráním vlastních e-shopů

Praha - Kamenné obchody a obchodní centra zareagovaly na rostoucí oblibu internetových prodejců otevřením vlastních e-shopů. Podle mezinárodní poradenské společnosti DTZ se pro mnohé retailery staly e-shopy či alespoň elektronické objednávky standardní součástí obchodní nabídky.

Hlavními komoditami, které zákazníci vyhledávají na internetu coby distribučním kanálu i "kamenných" obchodníků, jsou podle DTZ spotřební elektronika, nábytek, počítače a příslušenství, mobilní telefony, knihy, DVD a CD. Zejména před vánocemi roste zájem také o nákupy dárků či zážitků na specializovaných serverech. I proto obchodníci očekávají, že v porovnání s loňskem dojde letos k nárůstu předvánočních prodejů asi o pětinu a obraty dosáhnou až 11 miliard korun. Přičemž on-line prodej využije až pět milionů Čechů.

"Naopak stále pouze okrajově se daří obchodníkům nabízet přes internet prodej rychloobrátkového zboží, tedy potravin, běžné drogerie či některých kancelářských potřeb. Zkrátka zboží, které tvoří hlavní nabídku supermarketů a hypermarketů," poznamenala Lenka Vodrážková, Head of Asset Management v pražské kanceláři DTZ.

Přesto plánuje společnost Tesco příští rok v České republice spustit první internetový obchod, který bude zatím zkušebně testovat ve vybrané lokalitě. Základ nabídky mají tvořit čerstvé, mražené i trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Podle vyjádření společnosti Tesco mají zákazníci o internetový prodej zájem. Společnost Globus v současnosti umožňuje on-line objednávku masa a uzenin a bezlepkových potravin. Zákazníci si je však musí vyzvednout na prodejně. Ostatní prodejci jsou zatím v plánování internetového prodeje spíše opatrní. Svůj zdrženlivý přístup k prodeji přes internet zatím nepřehodnotila ani společnost Ahold, která v Česku provozuje síť marketů Albert, přestože v domovském Nizozemí on-line obchod s úspěchem využívá.

Hlavními důvody, které zatím brání řetězcům v rozšíření tohoto způsobu prodeje, jsou náklady na dopravu zboží k zákazníkovi, načasování dodávek a čerstvost potravin. Zákazníci zatím také ještě nejsou ochotni si za pohodlí této služby připlatit a vyžadují stejné, ne-li nižší ceny jako v hypermarketu.

Internetový prodej nabízejí také některé nábytkářské řetězce na českém trhu. Nově spustil svůj e-shop na podzim Asko nábytek s tím, že některé zboží je v nabídce pouze na e-shopu. Internetový prodej nabízí také Möbelix, zatímco sesterský prodejce XXXLutz zatím nikoliv. U prodejců Ikea nebo Sconto sice je možné najít jejich výrobky na internetu, ale vlastní e-shop firmy neprovozují. Zákazník si může pouze předem v klidu vybrat zboží, připravit si nákupní seznam, případně ověřit jeho dostupnost na jednotlivých prodejnách. Internetový prodej nabízejí také menší české řetězce Jena nábytek a Spectrum nábytek. "Dá se říci, že na prodej po internetu se zaměřují spíše diskontní řetězce," dodala Vodrážková.

Na internet se vydávají i řetězce se sportovním vybavením. Už v roce 2009 spustila svůj e-shop společnost Sportisimo, která jej provozuje v Česku i na Slovensku. Na příští rok plánuje spuštění internetového prodeje také společnost Hervis, jež zatím čeká na výsledky z provozu tohoto typu obchodu v domovském Rakousku. Pokud se provoz osvědčí, mělo by se v nabídce e-shopu objevit i zboží, které nebude v prodejnách běžně k dispozici.

Od počátku internetového prodeje se nejvíce tento způsob prodeje prosazuje u spotřební elektroniky a elektrotechniky, počítačů a jejich příslušenství. Celkové prodeje tohoto typu zboží přes internet tvoří podle odhadů už zhruba 15 až 20 procent. Velké řetězce na tento vývoj pochopitelně reagují. Vlastní internetový obchod už několik let provozují hlavní hráči na českém trhu Datart, Electroworld i Euronics. Příští rok chce začít s internetovým prodejem firma Okay elektrospotřebiče, která se zaměřuje na diskontní prodej. Společnost tak chce mimo jiné zákazníkům nabídnout větší výběr zboží, protože na prodejnách Okay, jejichž velikost se standardně pohybuje kolem 1 200 metrů čtverečních, není možné nabídnout celý sortiment.

"Platí, že časem pouhý on-line prodej nebude znamenat zásadní výhodu. Bude nutné, aby prodejci také zkvalitňovali úroveň doplňkových služeb a servisu, zajišťovali dopravu zboží včetně odborné instalace, odvoz a likvidaci starých spotřebičů a podobně,"odhaduje Vodrážková.

Zejména u zboží menších rozměrů zákazníci často požadují možnost vyzvednutí na prodejně v blízkosti svého bydliště. Ušetří tím náklady za dopravu, mají možnost si zboží na místě zkontrolovat a vyhnou se případným komplikacím při jeho vracení. To paradoxně zvýhodňuje zavedené obchodní řetězce oproti čistě internetovým obchodníkům. Díky široké síti prodejen a kvalifikovanému personálu jsou schopni z této výhody těžit a okamžitě reagovat na vzniklý problém – nabídnout chybějící příslušenství apod. Naopak se podle společnosti DTZ dá očekávat, že původně pouze internetoví prodejci budou rozšiřovat síť svých odběrních míst a otevírat kamenné prodejny, byť budou sloužit primárně zejména k odběru zboží zákazníky.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy