Škodovákům vzrostou od dubna platy o čtyři procenta

Mladá Boleslav - Odboráři mladoboleslavské automobilky Škoda Auto nakonec pro zaměstnance firmy vyjednali růst mezd i osobního ohodnocení o čtyři procenta, a to od 1. dubna tohoto roku. Informoval o tom v úterý týdeník Škodovácký odborář.

Na nové kolektivní smlouvě se odbory dohodly s vedením automobilky už ve čtvrtek minulý týden, ale výsledky byly zveřejněny až v úterý.

Všichni zaměstnanci navíc v první půlce dubna dostanou výplatu bonusu 21 000 korun. Ten se skládá z variabilního bonusu za výsledky v loňském roce (11 000 Kč), z pětitisícové zálohy na variabilní bonus za výsledky letošního roku a jednorázové platby ve výši dalších 5000 korun.

Dalších 3500 korun přijde na konto zaměstnancům Škodovky v červnu, kdy proběhne výplata první části zaručeného bonusu, druhá se má vyplácet v prosinci. Firma bude navíc zaměstnancům vyplácet o stokorunu vyšší příspěvek na penzijní připojištění, po zvýšení tedy dosáhne na 700 Kč. Odboráři vyjednali i zvýšení řady příplatků, například za práci v taktu ze 450 na 550 korun, za práci v noci z nynějších 20 Kč za hodinu na 22.

"Potřebujeme ale ještě dotáhnout do konce nové směnné modely, kde ještě jednáme o příplatku a bezpečnostních přestávkách. Dokud se vše nepodaří sepsat, nemůžeme jásat," řekl pro Škodováckého odboráře předseda podnikové rady odborů Škody Auto Jaroslav Povšík.

Vše ale mohlo dopadnout i zcela jinak. "Některé věci se nám podařili dokonce více, než jsme plánovali, jiné méně. Plánovali jsme například větší růst tarifu a větší jednorázovou platbu. Další hodnoty ale splňovaly perspektivu s dohodou, že každý rok budeme dělat růstové kolektivní vyjednávání a zajistili jsme navíc inflační doložku. Samozřejmě jsme se obávali, že podniková rada výsledek neuzná a řekne, že trvá na vyšších hodnotách," vysvětlil v rozhovoru pro Škodováckého odboráře Povšík.

Podle něj by v případě, že by podniková rada určité ústupky a poslední návrh vedení firmy neodsouhlasila, odbory musely vyhlásit stávkovou pohotovost. „Pak už by se jednalo v jiném režimu za vysokého napětí a tlaku,“ dodal Povšík.

Nová kolektivní smlouva počítá i s navýšením počtu tarifních zaměstnanců se smluvní mzdou. Současný limit se zvýší o 200 pracovníků na 1 200. Nová dohoda o mzdách bude platit jeden rok do 31. března 2012.

Vedení firmy za lepší platy požaduje vyšší produktivitu. Škoda Auto právě v produktivitě práce mezi českými automobilkami zaostává. Na jednoho zaměstnance tu v průměru připadnou pouze dvě vyrobená auta měsíčně. Například v konkurenční kolínské TPCA připadne měsíčně o šest aut více. A to i přesto, že tamní zaměstnanci berou měsíčně o několik tisíc korun méně.

Odboráři původně požadovali sedmiprocentní zvýšení mezd. Loni se obě strany domluvily na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta. Například v mateřském Volkswagenu se ale nakonec odboráři s vedením dohodli jen na 3,2procentním nárůstu mezd.

Škoda Auto patří k největším zaměstnavatelům v Česku, k letošnímu 1. lednu v ní pracovalo 23 558 kmenových zaměstnanců. V součtu na mzdy za rok vynaloží sumu 15 miliard Kč. Průměrný plat tarifního pracovníka byl zhruba 32 tisíc korun, plat dělníka dosáhl 28 tisíc korun.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy