České důchody a spoření na penzi: Začnete klidně ještě při studiích

PR článek (Toto je reklamní sdělení. EuroZprávy.cz nejsou jeho autorem a neovlivňují jeho obsah).

Proč? Už jen proto, že starobní důchody v Česku nejsou v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie kdovíjak vysoké. Jejich průměr činil v roce 2020 (v prosinci) 14 502 Kč, což ale samozřejmě znamená, že někdo dostává více a někdo méně – rozdíl je patrný už mezi muži a ženami. A částka nižší než 14 502 Kč měsíčně je důvod, proč se vyplatí šetřit, ale i příčina toho, proč lidé často neodcházejí ze zaměstnání ve chvíli, když už by se na zasloužený pracovní odpočinek vydat mohli.

Pak je tu ještě jedno hrozivé číslo, a to minimální výše starobního důchodu. Ta u nás činí 4 310 Kč měsíčně. I taková může výše penze být, ale děje se to zřídka. Méně než 10 038 Kč měsíčně totiž dostává jen 10 % Čechů.

Propady, které většině Evropanů nehrozí. A státy, kde důchody vůbec nejsou

V průměru se při odchodu do důchodu v Česku sníží měsíční příjem člověka zhruba na 76 % příjmu aktivní populace. Evropský průměr je přitom 95 %! Hůř už jsou na tom na našem kontinentu jen Estonci (59 %), Lotyši (61 %), Litevci (69 %), Bulhaři (71 %) a Malťané (71 %).

Největší příjmy v porovnání s aktivní populací mají oproti tomu důchodci v Lucembursku – stát tam seniorů vyplácí 115 % průměrného výdělku. Dobře jsou na tom v tomto ohledu ještě Francouzi (105 %), Řekové (104 %) a Italové (102 %).

A věřili byste, že jsou státy, v nichž k vyplácení důchodu téměř vůbec nedochází? Údaje z roku 2014 mluví o tom, že skoro žádný důchod nepobírali senioři v Libanonu a Singapuru. Ve 37 zemích světa v té době dostávalo peníze od státu jen 10 % obyvatel – nejčastěji šlo o africké státy, v menší míře asijské a zkušenost s tím mají i obyvatelé Haiti. Kdy v Česku vzniká nárok na starobní důchod?

V Česku bylo k roku 2019 přesně 19,9 % obyvatel ve starobním důchodu. Ne všichni do něj ale odchází ve stejném věku. Protože v této oblasti proběhlo pár změn, je nejlepší si svůj důchodový věk vypočítat na online kalkulačce. Do té stačí zadat pohlaví, datum narození a ženy udávají navíc i počet dětí. Odchod do důchodu závisí totiž na roku narození, na počtu dětí a pak také na počtu let, za které bylo uhrazeno sociální pojištění.

Složité přepočty se týkají především ročníků narozených před rokem 1971. Mladší lidé (a to včetně žen bez ohledu na počet dětí) mají počítání výrazně jednodušší – hranice pro odchod do důchodu je aktuálně stanovená pro všechny jednotně na 65 let. Pokud tedy člověk alespoň 35 let platil státu sociální pojištění. Jestliže byla doba pojištění kratší, pak se termín odchodu do důchodu opět mění.

A samozřejmě i ve světě jsou rozdíly ve věku, kdy má člověk nárok na to, aby odešel do důchodu. Zatímco například v Norsku a na Islandu se dá definitivně skončit s prací v 67 letech, ve státě Lesotho je to až v 70 letech a z druhého konce – na Šalamounových ostrovech a v Kuvajtu je to 50 let věku. Hranice bývá nejčastěji stanovena podle střední délky života, takže není náhodou, že tam, kde se lidé dožívají nižšího věku, odcházejí dříve do důchodu. Není to ale pravidlo, které by platilo stoprocentně.

Jak na to, aby se nám v důchodu dařilo?

Asi nikdo nepředpokládá, že bude v důchodu rozhazovat statisíce či dokonce milióny, pokud zrovna nemá ohromné jmění. Kdybychom chtěli hospodařit například s 20 000 Kč měsíčně a být v penzi 25 let, potřebujeme k tomu našetřit 1,5 miliónu korun. V současnosti ale Češi odcházejí do důchodu se zhruba 300 000 Kč. Pokud si chcete období důchodu opravdu užívat a nepočítat každou korunu, je potřeba na tom začít včas pracovat.

Jak se dá šetřit? Klidně i díky spořicímu účtu

Jednou z možností je odkládat si peníze přímo na penzijní spoření. S tím může člověk začít klidně už po škole a zpočátku stačí posílat třeba jen 300 Kč měsíčně – což je minimální částka pro získání státní podpory. Takovou částku spousta z nás ani na účtu nezaznamená a nepostrádá ji. Na druhou stranu se za dlouhé roky peníze nasčítají a společně se státní podporou (ta může dosáhnout až 230 korun měsíčně) vytvoří pěkný finanční polštář. Mimochodem, na „penzijko“ svým zaměstnancům přispívají i některé firmy.

S nedůvěrou se setkávají například penzijní fondy, u nichž se lidé hojně obávají toho, že je o peníze připraví. Fondy totiž nemusí skončit každý rok v kladných číslech, ale zároveň by měly lidem nakonec vydat alespoň tu částku, kterou si na ně uložili.

Pokud váháte, do čeho se skutečně pustit, můžete pro začátek zkusit spořicí účet, z něhož kromě našetřených peněz získáte i nějaký ten úrok. Ten se často pohybuje kolem 0,5 % - není tedy příliš vysoký, ale minimálně zbrzdí znehodnocování úspor skrze inflaci. Výhodou spořicího účtu je možnost hospodařit s penězi, kdykoli to potřebujete. Třeba když se vám rozbije auto nebo lednička. Ale o to těžší občas může být nechat tyto peníze růst až do důchodu. Založíte si ho jednoduše online a můžete ho mít navěky.

Na druhou stranu je ale třeba upřímně přiznat, že spořicí účet je opravdu jen trochu vylepšená kasička – a pokud to s dlouhodobým spořením na penzi myslíte vážně, není od věci potkat se se seriózním finančním poradcem, který poradí a nasměruje vás k finančním produktům, které budou zároveň v souladu s vaším investorským profilem.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek důchody

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 3 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 8 hodinami

Poláci zablokovali hraniční přechody s Ukrajinou. Vadí jim levné zboží

Polští zemědělci brání ukrajinským kamionům v odchodu z Polska blokádou několika hraničních přechodů. Nadále tak protestují proti přílivu levného obilí z Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy