Kolik nás stojí volání na „osmičky“?

Praha - Když telefonní linka začíná osmičkou, máme pocit, že je zadarmo. Chcete po telefonu reklamovat fakturu za plyn, ohlásit pojistnou událost nebo získat informace o produktech své banky? Pozor, zadarmo to nebude, bezplatné je pouze předčíslí 800! Informuje dTest.

Telefonní čísla, která začínají předčíslím 81, 83, 84 nebo 85, tedy takzvané modré a bílé linky, jsou často mylně považována za bezplatná. Volání na ně je však mnohdy dražší než běžný hovor. „Zákazníka čeká obvykle nepříjemné překvapení při pohledu na fakturu za telefon, hovory se totiž většinou ani nezapočítávají do volných minut. Volné minuty uplatníte pouze u O2," říká Miloš Borovička, právní poradce dTestu, a dodává: „Přitom u modrých linek sdílíme náklady na hovor s tím, komu voláme, volání by tedy mělo být oproti jiným hovorům levnější. Ve skutečnosti není." Bílé linky slouží jako takzvaná univerzální přístupová čísla. Svůj smysl měla především v době, kdy se rozlišovala místní a meziměstská volání, zákazník volal na bílou linku odkudkoli za stejnou cenu. Dodnes zřejmě přetrvává, že lidé neradi volají na linky začínající předčíslím jiného regionu.

dTest prověřil ceníky operátorů, aby zjistil, jak jsou modré a bílé linky zpoplatněné. U každého operátora je to trochu jinak. „Ceny se pohybují od 1,30 do 5,50 Kč/min za volání na modré linky a od 2 do 6,70 Kč/min za volání na bílé linky," říká Borovička a upozorňuje: „Operátoři navíc těmto linkám nevěnují přílišnou pozornost a najít informace v cenících je občas práce pro detektiva."

Transparentnost je přitom jedním ze základních požadavků na spotřebitelské smlouvy. „Občanský zákoník vyžaduje, aby dokumenty mimo hlavní text byly přehledné a neobsahovaly překvapivá ustanovení," říká Borovička a podotýká: „Reklamy často lákají na neomezená volání kamkoliv. Když pak operátor chce další desítky či stovky korun za volání na modré a bílé linky, cítí se zákazník celkem oprávněně oklamán."

Podrobnou tabulku s cenami a způsobem účtování hovorů u operátorů a vybraných virtuálů je možné stáhnout ZDE .

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest zelené linky (800) Telefony obecně

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy