Domácnosti často zapomínají na finanční rezervu, varuje ze zkušenosti Broker Consulting

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Dostatečnou finanční rezervu pro případ nenadálých výdajů má čím dál méně domácností. V prvním čtvrtletí šlo jen o 10 procent domácností. Podíl domácností, které disponují finanční rezervou, navíc neustále klesá.

O finanční rezervě se dobře mluví, ale hůře se domácnostem vytváří. Řada lidí si neuvědomuje její důležitost. Kdokoli se může dostat do situace, kdy bude potřebovat finanční prostředky na neočekávané výdaje, případně i na delší období bez stálého příjmu nebo pro případ nemoci. V tomto za západním světem podle zkušeností poradenské společnosti Broker Consulting české domácnosti výrazně pokulhávají.

Kreditní karta a půjčky nejsou řešením, upozorňuje Broker Consulting na trpké zkušenosti mnohých domácností

Ze zkušeností Broker Consulting také vyplývá, že lidé raději využijí finanční prostředky ze své kreditní karty, případně si řeknou, že mohou prostě využít služby nebankovních společností. No jo, jenže je potřeba si uvědomit, že tyto krajnosti se výrazně prodražují!

Pokud jde o výši krátkodobé finanční rezervy, finanční poradci Broker Consulting doporučují vynásobit celkové výdaje domácnosti minimálně třemi. Právě takovou finanční částku by rodina měla mít v případě nutnosti okamžitě k dispozici. Například na spořícím účtu s vysokou likviditou uložených peněz. Zároveň bude sloužit i jako ochrana těchto peněz před inflací.

Dle zkušeností Broker Consulting nejsou dlouhodobé produkty nejsou pro rezervu vhodné

Češi mají rádi jistotu. Tomu odpovídá fakt, že nejčastěji spoří prostřednictvím penzijního či stavebního spoření. Třeba transformovaný fond využívá 4,3 milionu lidí. Problém ale může podle nastat, když klient chce smlouvu vypovědět. V tu chvíli totiž přijde o zhodnocení i státní příspěvek a ještě ho čekají zbytečné poplatky.

Zkušenosti poradenské společnosti Broker Consulting jsou jasné: Z pohledu zajištění finančních prostředků do budoucna je extrémně nutné pravidelně odkládat a počítat zejména s krátkodobou finanční rezervou s vysokou likviditou uložených prostředků. Jde o to eliminovat případnou nutnost rušit za značně nevýhodných podmínek dlouhodobé státem podporované produkty, které mají lidem zajistit dlouhodobou finanční rezervu.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.

Více souvisejících

finance rodina

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy