DTest zjistil: Pojišťovny nechtějí po bouračce platit nové díly z povinného ručení. Braňte se!

Praha - Povinné ručení platí každý řidič s očekáváním, že za nás pojišťovna zaplatí škodu. Jak zjistil časopis dTest, ne vždy tomu tak je, pojišťovny totiž odmítají proplácet nové náhradní díly s tím, že by se poškození svévolně obohatili.

Pojišťovny tak ignorují nález Ústavního soudu, tvrdí spotřebitelský časopis. Argumentace, že by došlo k obohacení poškozeného, který by měl po výměně v automobilu novější díly, a tím pádem by se obohatil, je mylná. "Pojišťovny nepostupují správně, neboť jednají v rozporu s nálezem Ústavního soudu, podle kterého ke zhodnocení vozidla nedojde, neboť hodnota bouraného vozidla je vždy nižší než hodnota vozidla nebouraného, a účelně vynaložené náklady, byť i na nové díly, na tom nic nezmění," konstatuje vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Pojišťovny tak na řidičích vydělávají, protože se občané často neobrátí na soud. Zatím justici oslovilo pouze několik tisíc nespokojených zákazníků. Podle časopisu je ale poškozených mnohem více, protože se v České republice stane přibližně 1000 pojistných událostí denně, kde se používá povinné ručení. Pojišťovny tak vybírají ročně více než 20 miliard korun, zpět pak vyplatí přibližně polovinu. Pro srovnání: v Německu pojišťovny vyplatí 98 procent přijatých prostředků.

Zákazníci by se měli podle Zeleného proti pojišťovnám ozvat. "Spotřebitelům, kteří jsou v situaci poškozeného, a nesouhlasí s výší vyplacené částky, doporučujeme nenechat si postup pojišťovny líbit. Vzorový dopis pro vyslovení nesouhlasu s kalkulací náhrady škody je k dispozici na www.dtest.cz/amortizace," uzavírá Zelený, podle kterého ze žádosti musí být jasné, že se poškozený doopravdy nechce obohatit nepřiměřenými náklady.

Související

Policie, ilustrační fotografie.

Policie chce jezdit k méně nehodám na silnicích. Návrh už řeší s ministerstvem a pojišťovnami

Policisté si přejí zvýšení hranice škody, při které mají řidiči povinnost oznámit dopravní nehodu. Vzniknout by měla speciální on-line platforma, jejímž prostřednictvím by se nehoda nahlašovala včetně dokumentace pro pojišťovny. Nyní jsou podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého hlášeny některé nehody zbytečně, přičemž policisté poté chybí jinde. 

Více souvisejících

pojišťovny Nehody aut auto, moto

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy