Statisíce lidí "živoří"! A vláda prý za to nemůže

New York - Růst nerovnosti mezi lidmi s nejvyššími příjmy a zbytkem obyvatel byl za poslední tři desetiletí patrný v řadě zemí vyspělého světa včetně USA a Švédska, zemí, jejichž daňová politika je diametrálně rozdílná. Rostoucí nerovnost tak není důsledkem politiky vlád, ale vývoje globálních tržních sil, které v první polovině 20. století nerovnost naopak prudce snižovaly. Napsal to v dnešním vydání listu The Wall Street Journal Europe americký ekonom Allan Meltzer.

Profesor na Carnegie-Mellonově univerzitě se v článku staví proti atmosféře vládnoucí po vlně rovnostářského hnutí Occupy a polemizuje s názorem, podle něhož rostoucí rozdíl mezi příjmy jednoho procenta nejbohatších a zbylých 99 procent je důkazem nutnosti vyměnit "nespravedlivý americký kapitalismus" za sociálnědemokratický systém evropského střihu.Tento pocit v rámci předvolební kampaně v USA vší silou povzbuzuje prezident Barack Obama. Podle Meltzera si ale veřejnost "bez ohledu na ekonomickou filozofii zaslouží správný výklad příčin".Ve Spojených státech, kde lidé tradičně tolerují vyšší nerovnost, se podíl příjmů nejbohatšího jednoho procenta zvýšil z osmi procent v roce 1980 během čtvrtstoletí na 15 procent. Ve vysoce rovnostářském a sociálním Švédsku ale vzrostl tento podíl rovněž dvojnásobně, ze čtyř na osm procent.Hlavní příčinou je podle ekonomů nástup levné pracovní síly z Číny a Indie na světový trh, protože ten zpomalil růst příjmů pracujících ve vyspělém světě, zatímco příjmů bohatých se příliš nedotkl.Sociální nerovnost je často kritizovaným stavem i v České republice. Příjmy více než dvou třetin lidí nedosahují ani průměrného měsíčního platu. Loni v Česku klesly i průměrné příjmy domácností. A tisíce důchodců žijí na, nebo dokonce pod hranicí chudoby. Tento stav se při vládě současného kabinetu Petra Nečase (ODS) příliš nemění. Jak ale tvrdí ekonom Meltzer, na vině není pouze vláda.

Související

J. K. Rowlingová

Rowlingová, Kasparov, Rushdie. Osobnosti varují před "klimatem" netolerance

Více než 150 světoznámých osobností včetně spisovatelů J. K. Rowlingové nebo Salmana Rushdieho v novém otevřeném dopise varuje před ohrožením svobodného projevu a "netolerantním klimatem" na všech stranách. Signatáři podle agentury Reuters vyjádřili podporu současnému hnutí proti rasismu a policejní brutalitě, uvolněné emoce ale podle nich ve výsledku podkopávají společenskou debatu.

Více souvisejících

společnost

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy