Cineworld zvažuje zavření kin v USA a Británii, ohroženy jsou tisíce pracovních míst

Britská společnost Cineworld, druhý největší provozovatel kin na světě, zvažuje dočasné zavření svých kin ve Spojených státech a Británii. V prohlášení o tom dnes informovala sama společnost, která tak reagovala na dřívější spekulace médií a agentur. Podle zdroje Reuters jsou ve hře i kina v Irsku.

"Můžeme potvrdit, že zvažujeme dočasné zavření našich kin v Británii a USA, ale konečné rozhodnutí ještě nebylo učiněno. Jakmile k němu dojde, obratem o tom budeme informovat naše zaměstnance i zákazníky," uvedla společnost Cineworld v prohlášení.

We can confirm we are considering the temporary closure of our U.K. and US cinemas, but a final decision has not yet been reached. Once a decision has been made we will update all staff and customers as soon as we can.

— Cineworld Cinemas (@cineworld) October 4, 2020

Řetězec zaměstnává v USA, Británii a ve střední Evropě kolem 37.500 lidí. Jen v Británii je tak ohroženo 5500 pracovních míst, napsal server BBC. Kina Cineworldu začala po plošných karanténách znovu otevírat v červenci. Skupina provozuje 543 komplexů Regal ve Spojených státech a 128 multikin Cineworld v Británii a Irsku.

V České republice koupil Cineworld v roce 2014 řetězec Cinema City. V ČR pod něj spadá podle webu společnosti "12 multiplexů a jeden megaplex v sedmi městech (Praha, Brno, Liberec, Pardubice, Plzeň, Ústí nad Labem, Ostrava)". O omezení provozu v ČR agentury ani společnost neinformovaly.

Producenti snímku Není čas zemřít v pátek oznámili další několikaměsíční odklad premiéry. Nově je naplánována až na začátek dubna příštího roku. Film se měl původně začít promítat už tento duben, kvůli pandemii covidu-19 ale byl na jaře termín přeložen na listopad. Odkládání premiér a nárůst nově nakažených koronavirem maří naděje odvětví na oživení.

Společnost Cineword, jejíž akcie se obchodují na londýnské burze, podle nedělníku The Sunday Times napsala britskému premiérovi Borisu Johnsonovi i ministru kultury Oliveru Dowdenovi. Varovala je, že odvětví přestává situaci ekonomicky zvládat.

Své investory podle Reuters společnost upozornila 24. září, že pokud bude nucena znovu zavřít kina, bude patrně potřebovat další finance. V prvním pololetí Cineworld vykázal ztrátu 1,64 miliardy dolarů (bezmála 38 miliard Kč). Akcie společnost od počátku roku odepsaly 82 procent.

Diváci se do kin vrátili na snímek Tenet režiséra Christophera Nolana, který měl být i testem, jak se publikum během uvolňování restrikcí na sklonku srpna zachová, uvedl Cineworld. Avšak odkládání premiér - vedle nové bondovky diváci uvidí později třeba snímek Black Widow (Černá vdova), kde hraje superhrdinku Scarlett Johanssonová - publikum od návštěvy kina odrazuje.

Související

Cineworld

Řetězec kin Cineworld potvrdil, že zvažuje vyhlášení bankrotu

Britská společnost Cineworld zvažuje, že ve Spojených státech podá žádost o insolvenci. Druhý největší provozovatel kin na světě, který prostřednictvím divize Cinema City působí také v České republice, má problém s krátkodobou likviditou. Firma to dnes uvedla ve svém sdělení, a potvrdila tak informaci, kterou v pátek přinesl deník The Wall Street Journal (WSJ).

Více souvisejících

Cineworld Group Kina Ekonomika Velká Británie USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy