YouTube aktualizuje podmínky užívání, reklamy bude dávat do všech videí

Americký server pro sdílení videopříspěvků YouTube začne postupně vkládat reklamy do všech videí. O dodatečné příjmy se pak s autory příspěvků bude dělit jen za určitých podmínek. YouTube to uvedl v aktualizovaných podmínkách používání služby, které zatím platí jen pro Spojené státy. Součástí změn jen také rozhodnutí serveru vybírat srážkovou daň.

YouTube tak začne reklamu vkládat i do videí, která nepocházejí od zdrojů zařazených do jeho programu YouTube Partner Program (YPP). Právě ten upravuje, jak se YouTube dělí o příjmy z reklamy s autory videopříspěvků. Znamená to, že i když se autor příspěvku rozhodne do svého videa reklamu nevložit, YouTube to pravděpodobně udělá za něj a z reklamy bude profitovat sám. Autor, který bude chtít podíl na těchto dodatečných příjmech z reklamy, bude muset být součástí YPP.

"Ode dneška začneme postupně přidávat reklamu do omezeného počtu videí od zdrojů, které nejsou součástí YPP. To znamená, že jako tvůrce, který není v YPP, můžete u některých svých videí spatřit reklamy. A protože nejste v YPP, nedostanete podíl na příjmech z těchto reklam. Budete ale mít i nadále možnost do YPP se přihlásit, jako kdykoliv jindy po splnění požadavků na členství," napsal provozovatel služby v příspěvku s datem 18. listopadu.

Součástí aktualizovaných podmínek používání služby je i rozhodnutí, že na všechny platby od YouTube se bude nahlížet jako na autorské honoráře. Společnost Google, která je vlastníkem serveru YouTube, bude na vyplacené honoráře uplatňovat srážkovou daň podle zákona. Američané se této dani mohou zpravidla vyhnout tím, že vyplní požadované formuláře pro amerického správce daň.

Na uživatele z jiných zemí, kteří vkládají na YouTube videa, se budou nové podmínky vztahovat zhruba od poloviny příštího roku. YouTube do té doby upřesní, jakou srážkovou daň bude vůči uživatelům ze zemí mimo Spojené státy uplatňovat.

Služba pro vkládání a sledování videí YouTube vznikla v roce 2005, o rok později ji za 1,65 miliardy dolarů (36,8 miliardy Kč) koupil Google. Loni měla služba YouTube tržby asi 15 miliard dolarů (přes 334 miliard Kč) a na celkových tržbách Googlu se podílela zhruba deseti procenty.

Související

Donald Trump

YouTube vrací Trumpovi zablokovaný účet

Bývalý americký prezident Donald Trump může znovu nahrávat obsah na svůj profil na serveru YouTube, oznámila dnes platforma pro sdílení videí vlastněná společností Google. Účet šéfa Bílého domu zablokovala stejně jako další velké sociální sítě na konci jeho mandátu v reakci na vpád jeho stoupenců do sídla Kongresu. Zpravodajský web Axios napsal, že po odblokování může Trump také na youtubu nakupovat reklamu.
YouTube

NYT: Internetoví giganti polevují v tažení proti dezinformacím

Tak jako další sociální sítě i YouTube po prezidentských volbách roku 2016 několik let stupňoval snahu potlačovat dezinformace. Najímal analytiky a moderátory obsahu a investoval do posílení automatizovaných nástrojů proti šíření falešných narativů. Dnes už to neplatí, napsal tento týden americký list The New York Times.

Více souvisejících

Youtube reklama sociální sítě Ekonomika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy