Nemožnost otěhotnět po antikoncepci? Gynekologové vyvrací nejčastější mýty

Praha - V Česku užívá 62 procent žen od 18 do 35 let věku podle průzkumu agentury Ipsos hormonální antikoncepci či nehormonální nitroděložní tělísko. Každá druhá má pilulky, někdy v životě je zkusilo až 93 procent žen. V internetových diskusích ovšem zaznívá o hormonech řada mýtů, které musejí gynekologové vyvracet.

Jedním z nejrozšířenějších mýtů podle gynekoložky Dagmary Makalové je, že menstruaci má mít žena každý měsíc, aby se tělo "očistilo". Z lékařského hlediska ale není každoměsíční krvácení nic přínosného, naopak pokud je menstruace vlivem hormonů slabší nebo žádná, nedochází ke zbytečným ztrátám železa, uvedla.

Podle dalšího mýtu se ženě, která užívá nepřetržitě řadu let hormony, menstruace po vysazení nevrátí do normálu, takže bude problém otěhotnět. "Po vysazení antikoncepce se v naprosté většině případů obnovuje přirozený cyklus do tří měsíců," ujistila lékařka.

Varovala však před občasným vysazováním pilulek. Na úplném počátku užívání kombinovaných pilulek je jisté riziko trombózy, které časem významně klesá. "Jsou-li pilulky pravidelně vysazovány, riziko se opakovaně vrací vždy s novým začátkem užívání," vysvětlila doktorka.

Za omyl označila i to, že pro mladé ženy je jen pilulka, a tedy nitroděložní systémy pro ně nejsou. Pilulky je nutno brát zcela pravidelně, s vynecháním stoupá riziko otěhotnění. Působení pilulek mohou narušit například střevní potíže, zvracení, současné užívání antibiotik či léků na depresi.

Naopak implantát nebo tělísko, které ženě zavede  lékař, zcela eliminuje pravidla užívání antikoncepce, a přesto žena nevynechá "jedinou dávku". Nitroděložní systémy může mít žena už od 18 let, mýtus je, že je může mít jen ta, která už rodila.

Další mýtus podle Makalové je spojený s kojením. Mnoho žen soudí, že když kojí, nemohou otěhotnět. Antikoncepce potlačí ovulaci, ale nelikviduje, otěhotnění tedy je možné. Kojící matky by jen neměly mít přípravky s estrogenem, protože ten by mohl ovlivnit tvorbu mléka.

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

ženy antikoncepce

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Aktualizováno před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy