Hrad Křivoklát se otevře veřejnosti již tento víkend

Střední Čechy - Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších českých hradů otevře své brány v sobotu 24. března. Hradby Křivoklátu ozdobí přemyslovský lev a turisté si budou moci poprvé v letošním roce projít novou výstavu historických kočárků nebo expozici fotografií od rakovnického rodáka Josefa Seiberta.

Na slavnostním otevření bran jednoho z přemyslovských sídel symbolicky předají také klíče od hradu, řeky Berounky a také cyklostezek na Rakovnicku. O hudební doprovod se postará skupina Collegium.

Jak se rodiče starali o své ratolestí v průběhu času, představí výstava Historické kočárky, aneb děti rodíme a vozíme po staletí. Návštěvníci si prohlédnou, jak rodiče své děti přebalovali, s čím si malé děti v minulosti hrály nebo z čeho se skládala jejich snídaně.

Pro milovníky fotografií bude v Galerii Lednice připravena výstava rakovnického rodáka Josefa Seiberta s prostým názvem Křivoklátsko. Výstava fotografií bude otevřena do konce června.

Hrad Křivoklát se nachází v okrese Rakovník ve Středočeském kraji. Původně byl využíván jako lovecký hrad. Ve 13. století prošel významnou gotickou přestavbou pod vedením Přemysla Otakara I. Dětství zde prožil i Karel IV. V 16. století se hrad stal majetkem rodu Habsburků, kteří zde zřídili věznici. Poté prošel rukama několika významných rodů a nakonec jej v roce 1929 prodal Max Egon Fürstenberk státu.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy