Týdenní výhled filmů: Zlatá klec pro Priscillu, nový pokus o českou pohádku či fotbalová reprezentace

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí sedm premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka českých se ponese na pohádkové notě, představí však i komorní dramata.

Uplynulý týden se po slibných výsledcích opět vrátil do nízkých čísel, jež nespasila ani nadupaná Furiosa. Hokejová euforie se promítla do podprůměrné návštěvnosti kin a sportovní fanoušky se do nich bude snažit nalákat dokument Hrdí lvi: Postup, uváděný u příležitosti blížícího se Eura. Tvůrci v něm mapují cestu České fotbalové reprezentace na evropský šampionát. Nabízí pohled do kabiny po vzoru povedené série All or Nothing od Amazon Prime. Vyzdvihují semknutost kabiny, odhalují taktiku na jednotlivé zápasy i peripetie spojené s kontrastním klubovým fotbalem, především však burcují a motivují do nadcházejícího turnaje. Sportovní tematikou je rámované i japonské anime HAIKYU!! The Dumpster Battle, sledující středoškolské volejbalové zápasy, v nichž jde protagonistům mnohem víc, než o sportovní uznání.

Vděčnou zábavu pro rodiny nabídnou Imaginární přátelé, kde se pod režijním vedením Johna Krasinského představí Ryan Reynolds v roli souseda, který společně s náctiletou Beou prozkoumává imaginativní svět, jenž obývají imaginární přátelé, jež dětská fantazie dávno vypustila ze své představivosti. Nepravděpodobná dvojice opuštěným postavičkám pomáhá k přátelství a oživení dětské nostalgie, ke které bychom se všichni měli časem vrátit, abychom si připomněli hravost a bezstarostnost. O resuscitaci klasické pohádky Princezna na hrášku se snaží režisérka Martina Adamcová. Tradičně zpracovaný snímek staví na pohádkových lokacích, bohatosti tuzemské přírody a stylizovaně pitvořivém herectví. V roli princezny se představí začínající Jasmína Houf, která se příští rok objeví i jako Zlatovláska.

Z kategorie křehkých francouzských filmů je dvojice Saint Omer a Děti těch druhých. První jmenovaný pokračuje ve festivalové dekonstrukci subžánru soudních dramat, z nichž můžeme připomenout například Případ Goldman či oscarovou Anatomii pádu. V centru stojí případ matky, která je obviněna z vraždy vlastního dítěte. Intimně budovaný příběh se zabývá otázkou, koho a za co můžeme soudit, přičemž rozkrývá společenskou nerovnost i justiční machinace. Perspektivou novinářky předkládaný snímek je hraným debutem renomované dokumentaristky Alice Diop. Děti těch druhých se v konturách francouzské kinematografie 60. let vydávají po stopách svobodné a bezdětné čtyřicátnice, jejíž spokojený život rozvíří vztah s novým mužem a jeho dcerou. Především k ní chová hluboké city a miluje ji jako vlastní. To však přináší svá úskalí a musí se utkat s komplikovanou rodinnou situací, kterou režisérka Rebecca Zlotowski vyobrazuje empaticky a bez patosu.

Právě se přehrává: Priscilla - trailer

Priscilla - trailer Video: YouTube

Posledním přírůstkem týdenní nabídky je v české distribuci dlouho vyhlížený snímek Sofie Coppoly, jenž je pomyslnou odpovědí na extravagantní postmodernu Elvis od Baze Luhrmanna. Priscilla je subtilním protipólem zběsilého kolosu, jenž se soustředí na osudy manželky krále rocku. Od první chvíle, kdy si Presley mladičkou Priscillu vyhlédl, přes ženskou osamělost a deziluzi, až po konec jejich vztahu, který pro Priscillu znamenal určité vysvobození ze zlaté klece. Coppola intimně a komorně konstruuje portrét ženské osobnosti a její transformaci z mladičké dívky v nezávislou ženu s jasně danými hodnotami. Film odpremiéroval na loňském festivalu v Benátkách, odkud si ústřední herečka Cailee Spaeny odvezla cenu.

Novinky na VOD

Příznivci esteticky opojných hudebních dokumentů z koncertního zákulisí tentokrát mohou okusit Gaga Chromatica Ball, sledující Lady Gaga během monumentálního vystoupení v Los Angeles. Dynamicky nasnímaný snímek podporuje vypiplané praktické efekty na platformě Max vás doslova přenese do centra dění. Disney+ oproti tomu nabízí oddaný portrét tvůrce Mupetů. Jim Henson The Idea Man je poctivý střihový dokument, kombinující archivní materiály, záběry z kultovních pořadů a výpovědí odborníků a známých formativního tvůrce americké zábavy. Na první místo staví oslavu imaginace a neuvěřitelné kreativity, která dokázala plyšovým maňáskům vdechnout život.

Amazon Prime pokračuje ve spolupráci s předním komikem Kevinem Hartem a uvede pokračování jeho autorské akční série Die Hart, tentokrát s podtitulem Die Harter. V reflexivní parodii si Hart utahuje z konvencí akčního žánru a s osobitým humorem shazuje i sebe samého, tentokrát i ve spojení se svalnatým Johnem Cenou. Akční dystopii opět nabídne Netflix, tentokrát brazilské produkce. Novinka Bionic se odehrává v prostředí paralympijských sportů, kde sportovci své handicapy nahrazují robotickými vychytávkami. Ústřední linie se soustředí na příběh dvou znepřátelených sester, z nichž jedna chce tu druhou porazit a konečně si tak vysloužit uznání. Aby se tak stalo, musí se vydat na temnou cestu zločineckým podsvětím.

Na iVysílání odstartovala druhá série TeleRevize, jejíž moderaci má tentokrát na starost internetový bavič Sebastian Šikl. Tvůrci se společně s ním prohrabávají obsáhlými archivy České televize a v krátkometrážním formátu reflektují neduhy televizní zábavy, ať už jde o stereotypizaci, rasové předsudky či ideologickou problematiku.

Související

Více souvisejících

filmy Priscilla (film) Kina Fotbal Lady Gaga Česká televize

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy