Přijďte vydražit unikátní nočník jedné z třiceti osobností. Mezi nimi i jeden skandální se Zemanem

Praha - Jsou to předměty denní potřeby, které se z různých důvodů poněkud upozaďují. Ale v Praze mají své vlastní muzeum a nyní chystají velkou charitativní dražbu.

Její jméno zní Nočníky pro Mathildu a její patronkou je hraběnka Mathilda Nostitzová. Ostatně ta bude i s některými dalšími autory návrhů netradičních nočníků dražbě přítomna. Výtěžek prodeje nezbytných domácích předmětů bude věnován Nadačnímu fondu Mathilda. Ten pomáhá lidem se zrakovým postižením, nevidomým a věnuje se rovněž výcviku slepeckých psů. 

Takže se můžete těšit na nočníky jednotného typu, ale upravené podle nálad třiceti různých osobnostní uměleckého či odborného života. Každá "noční váza" má svůj osobitý příběh a dokazuje invenci autorů, kteří při tvorbě použili různých technologií či materiálů. Většina z nich dokonce svůj nočník pojmenovala, takže mu vtiskli takřka osobní nádech.

Mariana Prachařová s Danou Batulkovou a Agátou Prachařovou představují své nočníky (Zdroj: Muzeum historických nočníků a toalet)

Kdo se na seznamu tvůrců charitativních nočníků objevuje? Hudebníci Eva Pilarová, Bára Basiková, Linda Finková, Laco Deczi, Petr Janda a Láďa Kerndl, opěrní pěvkyně Andrea Kalivodová, herečky Dana Batulková, Mariana Prachařová, Andrea Kerestešová, Tereza Kostková a Ivana Chýlková, herci Tomáš Töpfer a Viktor Preiss, režiséři Jiří Menzel a Petr Jákl, výtvarníci či umělci Alena Kupčíková, Blanka Matragi, Michaela Horáčková-Hořejší, Eliška Kaplicky, Pavel Opočenský, Jiří Slíva, architekt Vlado Milunič a fotograf Jadran Šetlík. Další jména patří Agátě Prachařové, Miladě Kerndlové, cukrářce Markétě Krajčovičové, spisovateli Michalu Horáčkovi či podnikateli Stanislavu Bernardovi. K akci přispěl i ředitel partnera akce Barrandov Studio a.s. Petr Tichý a samozřejmě hraběnka Mathilda Nostitzová.

Názvy jsou skutečně zajímavé a mnohé vyvolávají různé představy. Stačí si některé vyjmenovat: Sedm penisů, Sürdawa, Srdce v hajzlu, Posezení na Hawaji, Enjoy, Půlený nočník, Tančící nočník - všechny mohou vyvolávat dvojsmyslné představy, a většinou je nezklamou. Někteří autoři dokonce prožili s nočníky speciální příběhy - například Viktor Preiss po dotvoření nočníku nyní už umělecký objekt rozbil, takže jej obětavě sám slepil a po vzoru někdejších dráteníků dostal do původní podoby. 

Pavel Opočenský, Jiří Menzel, Jiří Slíva a Alena Kupčíková - pan režisér představuje svůj skandální výtvor (zdroj: Muzeum historických nočníků a toalet)

Nechybí ani menší skandál - režisér Jiří Menzel svůj výtvor nazval Všechno špatné musí pryč - pravidelná stolice je základem zdraví. Na tom by nebylo nic divného, kdyby na dně nebyla podobizna naší současné hlavy státu. Důsledkem toho bude i jediná změna v osobě licitátora aukce Zdeňka Vrby, protože ten odmítl položku pod číslem 20 dražit, takže ho zastoupí Linda Finková. Ostatně na krátké prezentaci u příležitosti MFF v Karlových Varech měl být kontroverzní nočník také vystaven a kvůli své podobě musel den před vernisáží nedobrovolně opustit prostory Becherovy vily.

Všech třicet exponátů je až do čtvrtka, kdy budou převezeny na místo aukce, vystaveny v Muzeu historických nočníků a toalet. Pokud jste nebyli mezi 1200 návštěvníky, kteří si prohlédli tento objekt při radiční Muzejní noci, nebo jste do muzea nezavítali od června, kdy byly tyto exponáty dokončeny a vystaveny, máte ještě poslední šanci. Pak už budou patřit novým majitelům, kteří je při aukci v pražské Malostranské besedě, ve čtvrtek 5. listopadu (od 18:00) získají. Můžete se přijít podívat i tam, protože se hned s několika autory nezvyklých předmětů setkáte osobně. Podle organizátorů aukce není ještě počet přítomných autorů stále definitivní.

Muzeum nočníků aukce

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 3 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy