Bazilišek, gryf či mantichora? Středověk se hemžil nestvůrami, strach nahánějí dodnes

Z pohádek dnes známe draky, vlkodlaky, bazilišky a podobné nestvůry. Je nám jasné, že tito tvorové ve skutečnosti neexistují. Ovšem středověký člověk byl o jejich existenci přesvědčen!

Zejména z období středověku se do dnešních dob dochovaly tzv. bestiáře, tedy knihy, ve kterých jsou nakresleny a popsány nejrůznější děsivé nestvůry. Našli bychom zde třeba draky, vlkodlaky, bazilišky, gryfy nebo mantichory. Mnohé obludy mají svůj původ již v antice, jiné jsou ve skutečnosti třeba zvířaty, které člověk zkrátka jenom neznal.

Bazilišek

Slovo „bazilišek“ má svůj původ v řeckém výrazu „basilikos“, což se překládá jako „malý král“. Označuje mytického tvora, který se poprvé objevil již v řecké mytologii. Ve starověku a následně i ve středověku byl bazilišek v očích lidí králem celé zvířecí říše. Antičtí autoři ho popisují jako dlouhého hada s korunkou na hlavě. Kde se objevil, tam způsobil zkázu a celou krajinu proměnil ve vyprahlou poušť. Všichni hadi mu slouží, a dokáží tak škodit lidem. Baziliškův dech je jedovatý – má spalovat trávu a bořit skály. Také pohled baziliška je nebezpečný – dokáže jím zabíjet.

Není divu, že se lidé ve středověku baziliška velmi báli. Ve středověkých bestiářích se proto také píše o tom, jak je možné tohoto děsivého tvora zneškodnit. Účinnou zbraň představovalo kohoutí zakokrhání, které baziliška dokázalo zabít. Proto s sebou vždy cestovatelé do neznámých krajin měli s sebou kohouta.

Pokud se baziliškovi nastavilo zrcadlo, spatřil se v něm, a svým vražedným pohledem tak zabil sám sebe. Středověcí autoři také uvádějí, že baziliška může zabít lasička nebo liška. Tato zvířata totiž nestvůra nedokáže zabít, zatímco ony jí ano.

V Jižní Americe dnes žije ještěr z čeledi leguánovitých, kterému se říká bazilišek zelený. Dost možná se tento tvor vyskytoval již ve středověku a stal se předobrazem středověké nestvůry. Bazilišek zelený může měřit až 80 centimetrů na délku, má jasně zelenou barvu kůže a na hlavě hřebínek. Podoba s mytickým tvorem je tedy zřejmá.

Gryf

Gryf je tvor, který má tělo lva, orlí hlavu a křídla. Jeho původ bychom našli již u starých Skytů, kde gryf ochraňoval zlaté doly a poklady. Spojení orla a lva symbolizuje spojení bystrosti a síly. V egyptské mytologii se gryf pojí s ochranou a mstou, v mytologii řecké pak s božskou mocí. Proto motiv tohoto tvora byl vyobrazován na chrámech či štítech válečníků. Ve starověku i středověku lidé věřili, že gryf je schopný unést člověka i s koněm. Marco Polo na svých cestách zaznamenal gryfy, kteří ze země zvedali slony.

V českém prostředí se gryf někdy označuje jako pták Noh. O něm bychom se dočetli například v pověsti o Bruncvíkovi. Bájné stvoření postupem času pronikalo do umění, architektury či heraldiky.

Mantichora

Tato nestvůra má původ zřejmě v řecko-perské mytologii. Jedná se o tvora se lvím tělem a obličejem člověka. Má velmi ostré zuby a bodec s jedem na konci ocasu. Ve středověku lidé věřili, že jsou mantichory lidožravé, a proto se jich báli. Perské slovo „martikhoras“ by se ostatně dalo přeložit jako „lidožrout“. Někteří středověcí autoři popisují mantichoru s křídly, jiní bez křídel. Rovněž můžeme najít popisy tvora s lidským, ale také se zvířecím obličejem. Všichni se však shodují v tom, že mantichora je tvor velmi silný a když se s ním člověk setká, může se rovnou připravit na smrt. Síla, ostré zuby, drápy a bodec s jedem – to je skutečně smrtící kombinace! Dnes se někteří odborníci domnívají, že předobrazem děsivé mantichory byl jeskynní lev.

Drak

Snad nejznámějším středověkým bájným tvorem je drak. Bestiáře draka popisují jako velkého ještěra či hada s křídly, s jednou hlavou či několika hlavami a se schopností chrlit oheň. Někteří draci mají (podobně jako baziliškové) jedovatý dech. Svatý Augustin nám podává velmi přesný popis draka jako ještěra s netopýřími křídly.

Zatímco třeba v Číně jsou draci v podstatě hodnými tvory, v Evropě platili za krvelačné a zlé nestvůry. Zabití draka pak představovalo hrdinský čin (to ostatně známe z pohádek) a symbol vítězství dobra nad zlem. Drak jakožto bájný tvor se objevuje v umění nebo třeba v heraldice. Zde má drak dvě nohy, zatímco saň nohy čtyři. Na rozdíl od raka pak saň v heraldickém zobrazení nechrlí oheň. Draka si do svého znaku dala například města Trutnov, Kolín nebo Vysoké Mýto.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie zajímavosti mytologie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy