Česká kacířská královna? Katolíci se na ni snažili hodit vraždu

V roce 1458 se z Johany z Rožmitálu stala česká královna. Protože si však vzala za muže Jiřího z Poděbrad, bývala označována jako kacířská královna. Navíc se na ni katolíci snažili hodit také vraždu. Jaký byl život této málo známé české královny?

Jako rok narození Johany z Rožmitálu bývá nejčastěji udáván letopočet 1430. Přesné datum, kdy šlechtična přišla na svět, neznáme. Stejně tak se nedochovaly žádné písemné zprávy o jejím dětství a mládí. S jistotou však víme, že se v roce 1450 provdala za Jiřího z Poděbrad, což jí později způsobilo značné nepříjemnosti.

V roce 1449 zemřela Jiřímu z Poděbrad jeho první žena – Kunhuta ze Šternberka. Jiří se musel znovu oženit, už jenom proto, že mu na krku zůstalo šest dětí. Za svou novou manželku si nezvolil Johanu z Rožmitálu náhodou – byla to sestra významného diplomata Jaroslava Lva z Rožmitálu, který patřil ke katolické šlechtě. Sňatek Jiřího z Poděbrad a Johany z Rožmitálu tak měl symbolizovat akt smíření kališníků s katolíky, mezi kterými panovala pochopitelně po husitských válkách značná nevraživost.

Johana z Rožmitálu byla prý velmi milující a oddanou manželkou, která byla svému muži stále oporou, podporovala ho a stala se mu také rádkyní. Nebála se mu radit ani v oblasti politiky.

Od roku 1452 působil Jiří z Poděbrad jako zemský správce tehdejšího krále Ladislava Pohrobka. V roce 1457 král nečekaně zemřel. Dnes již víme, že Ladislav Pohrobek zemřel na leukémii – zjistil to lékař, antropolog a profesor Emanuel Vlček při detailním rozboru panovníkových ostatků. Ovšem v 15. století byla z vraždy krále obviňována mimo jiné také Johana z Rožmitálu! Mezi katolíky se povídalo, že měla Ladislavovi podat otrávené jablko. Jako o travičce se o Johaně z Rožmitálu hovořilo ještě hodně dlouho po její smrti.

Roku 1458 byla Johana z Rožmitálu korunována českou královnou. Tehdy se také více po boku svého manžela zapojila do politiky. Spolu s Jiřím z Poděbrad zasedala na politických jednáních, výborně zvládla roli královny i obětavé a starostlivé matky.

Aktivní na poli politiky zůstala Johana z Rožmitálu i v době nepřítomnosti Jiřího z Poděbrad v království i po jeho smrti. V roce 1468 královna Johana dokonce zvládla sestavit armádu proti hrozícímu konfliktu s uherským králem Matyášem Korvínem. V březnu roku 1471 pomohla prosadit přání svého zemřelého muže, které se týkalo volby nového krále.

Tím se skutečně stal podle závěti Jiřího z Poděbrad polský princ Vladislav Jagellonský.  Novému, velmi mladému (teprve patnáctiletému) králi Johana z Rožmitálu na začátku jeho vlády vyjádřila velkou podporu a pomáhala mu stejně, jako dříve svému manželovi. Po smrti Jiřího z Poděbrad byla Johana z Rožmitálu od roku 1473 do roku 1474 regentkou českého království. Hned v prvním roce svého regentství svolala zemský sněm v Benešově, kde byla s odkazem na zesnulého Jiřího z Poděbrad řešena otázka kompromisu mezi utrakvismem a katolicismem.

Johana z Rožmitálu zemřela dne 12. listopadu roku 1475 v Mělníku, kde po smrti manžela pobývala. V její závěti bychom našli, že si královna přála být pohřbena v mělnickém kostele. Z jiných dochovaných písemných zpráv se však můžeme dozvědět, že místem posledního odpočinku Johany z Rožmitálu je chrám sv. Víta, kde je pohřben i Jiří z Poděbrad.

Související

Jiří z Poděbrad

Husitský král? Jiří z Poděbrad je obestřen řadou tajemství. Toto vám ve škole patrně neřekli

Král Jiří z Poděbrad, známý též jako husitský král, je všeobecně známou osobností a jeho životní příběh je dobře prostudovanou kapitolou českých dějin. I širší veřejnost ho zná ze slavného plátna, kde je zpodobněn ještě jako hoch ve vřavách krvavé bitvy u Lipan. Je známa jeho životní cesta od hejtmana východočeského kraje, přes správce země až po korunovaci českým králem. I přesto dodnes kolují různé nepřesnosti a mýty.
Jiří z Poděbrad

Největší tajemství Jiřího z Poděbrad: Na jednu zásadní otázku z jeho života dodnes neznáme odpověď

Král Jiří z Poděbrad, známý též jako husitský král, vládl naší zemi v dobách vypjaté situace, kdy se mu po letech bouří podařilo opět konsolidovat poměry v zemích Koruny české, aby ke konci své vlády, opět při snaze o dodržování kompaktát a své suverenity, rozehrál nebezpečnou hru o existenci království při boji s papežem a Matyášem Korvínem. To vše jsou známá fakta, která známe ze školních lavic. Badatelé již osvětlili Jiříkův život, způsob vlády i boje. Známe čas i místo jeho úmrtí, ale přesto se dodnes neví, kde se poslední český král narodil.

Více souvisejících

Jiří z Poděbrad Johana z Rožmitálu

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy