Jedna z největších záhad české historie: Kde je hrob bratrovraha Boleslava I.?

V učebnicích dějepisu se v souvislosti s knížetem Boleslavem I. dočteme především o vraždě jeho bratra Václava. Zatímco brzy nato svatořečený Václav se stal patronem národa, Boleslav byl podle soudu historiků skutečným zakladatelem české státní organizace a byl tak nejvýznamnějším z raných přemyslovských knížat. Dosud nerozluštěnou záhadou je, kde skončily jeho ostatky?

Hrob svatého Václava byl dobře znám napříč historií a dodnes v den jeho svátku (28. září) je jeho lebka vystavována a konají se k ní procesí, které umožňují zájemcům prohlédnout si, co z něho zbylo. Na první pohled morbidní zvyk je hluboce zakořeněn v křesťanské kultuře. Václav byl svatořečen krátce po své smrti, na čemž se podílel jeho vrah Boleslav. Účel byl pragmatický. Boleslav chtěl etablovat samostatný český stát a k tomu bylo nezbytné mít na svém území vlastní biskupství. Za tímto účelem se hodily ostatky světce, a tak nechal přenést tělo mučednicky zavražděného Václava ze Staré Boleslavi do Prahy.

Smrtí všechno začalo

Přenesení ostatků bylo důvodem ke spontánnímu svatořečení. Nejvýznamnější český světec nikdy nebyl za svatého vyhlášen v Římě papežem, jak je dnes obvyklé, ale stal se jím spontánně bez oficiálního posvěcení církve, což nic nemění na jeho svatosti. Zde, až po jeho smrti, se nastartovala kariéra knížete Václava, patrona Čechů. Za života se jednalo o nevýznamného panovníka a klíčovou roli při vzniku českého státu naopak sehrál jeho bratr a vrah Boleslav, čili je možné říci, že za života byl výraznější postavou Boleslav ovšem nikoliv po smrti. Možná právě proto dnes s jistotou nemůžeme říct, kde je skutečný zakladatel českého státu pohřben, jelikož se o jeho pohřbu nedochovaly přesné písemné záznamy.

Strohé označení K1 pro zakladatele českého státu?

Dokonce není zcela jisté, ani v kterém roce zemřel, přestože se většina historiků shoduje na datu 972, kronikář Kosmas uvádí rok 967, ale první český kronikář byl velký fabulátor, a proto historikové jeho dataci odmítají. S hrobem Boleslava je to však ještě složitější. Nejvýznamnější stopou je hrob pojmenovaný K1 objevený až ve 20. století při dostavbě katedrály sv. Víta. Zkratka K1 znamená, že šlo o knížecí hrob č. 1, jelikož se vedle něj nacházel ještě druhý knížecí hrob (K2).

Tomu, že se jedná o hrob Boleslava a jeho manželky (K2), nahrává interpretace spojená s křesťanskou kulturou a opět s vraždou jeho bratra. Boleslav se měl stát před svou smrtí velkým kajícníkem nad hříchem bratrovraždy, a tak chtěl být pohřben v blízkosti mučedníka. Svatost zavražděného bratra měla dopadnout i na Boleslava. Takovýto přístup odpovídá kultuře křesťanského pohřbívání pod podlahu kostelů, kam měly být umístěny i Boleslavovy ostatky. Tím, že zesnulý nechal věřící chodit po svém hrobě, dával najevo pokoru, jednu z nejvýznamnějších křesťanských ctností.

Měla být bratrovražda určující pro posmrtný život Boleslava I.?

Další možností, kde mohl být Boleslav pohřben je bazilika sv. Jiří na pražském hradě. Nechal ji vystavět jeho otec Vratislav I. a nacházelo se v ní přemyslovské pohřebiště, ovšem přesnější důkaz o tom, že by se v ní nacházel hrob Boleslava I. chybí.

Historici se tak s největší vážnost přiklánějí k možnosti hrobu K1. Zejména kvůli spjatosti s kultem jeho bratra Václava, o jehož propagaci Boleslavem svědčí zejména autorství Kristiánovy legendy, nejdůležitějšího informačního zdroje o smrti Václava, které připadá na Boleslavova syna Strachkvase. Právě oslava Strachkvasových křtin byla důvodem pozvání Václava Boleslavem na hostinu, která vyústila v bratrovraždu. Strachkvasův život tak byl od narození spoután s mučednictvím Václava, čemuž Boleslav přikládal značný význam a dost možná právě proto, i posmrtná Boleslavova pouť měla být pokáním za ohavný hřích.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie svatý václav Přemyslovci Katedrála sv. Víta

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy