Václavák není náměstí? Je postavený na odpadcích a taky pustých kinech

V zemi není snad jediný Čech, který by neznal Václavské náměstí. Ovšem z urbanistického pohledu se vůbec nejedná o náměstí. Během historie několikrát změnil název, a také účel. Přestože se dodnes hemží lidmi, dá se říci, že je oproti období před pár desítkami let mnohem pustější.

Stejně jako řadu dalších neodmyslitelných architektonických prvků Prahy byl založen Karlem IV. I když by se na první pohled mohlo zdát, že Václavské náměstí je logický název, jelikož císař Karel IV. se původně jmenoval Václav a na Karla byl překřtěn až ve Francii, původní název byl Koňský trh. Byl založen roku 1348 jako hlavní tržiště v rámci Karlova projektu rozšíření Prahy o Nového města pražského.

Na tehdejším Novém městě bychom ještě našli Dobytčí trh (Karlovo náměstí), Senný a obilný trh (Senovážné náměstí) a Kurný trh (Jungmanovo náměstí). Komu není jasné, po jaké komoditě je pojmenováno poslední tržiště, tak jde o dobový název pro slepice, dodnes hojně používaný na českém a hlavně moravském venkově.

Václavák jako obří skládka?

O tom, co se dělo, na místě dnešního Václaváku víme poměrně dobře díky práci rozboru odpadků uložených v zemi neboli díky detailnímu archeologickému výzkumu. Našlo se zde množství podkov a kovových zbytků koňských postrojů, tudíž název Koňský trh nebyl vůbec nějakým eufemizmem, ale jednalo se o prosté pojmenování odrážející realitu. Co se týče odpadků, které archeologové obvykle zkoumají, došlo na zajímavé zjištění. Koňský trh sloužil jako pozoruhodná skládka.

Hromady odpadků produkované měšťany v průběhu vrcholného středověku byly jednou za kvartál rozváženy po rozsáhlé ploše Koňského trhu, zplanýrovány a překryty vrstvou říčních oblázků. O čemž archeologové vědí díky pozůstatkům zvířecích kostí, jakožto potravinového odpadu. Největším nalezeným objektem tohoto ražení je dochovaná koňská hlava.

S podivným názvem přišli čeští vlastenci

Václavským náměstím se Koňský trh stal až v roce 1848. Tehdy byl však ještě více známý v poněmčelé podobě jako Rossmarkt a tento název byl paralelně používán ještě řadu let. Právě díky rozšíření německého názvu čeští vlastenci v bouřlivém roce přišli s národoveckým českým jménem. Zatímco v jiných zemích Evropy padaly vlády, Češi přišli s nápadem přejmenovat tržiště na náměstí podle sochy, která se tam nacházela. Ovšem nešlo o „koně“, kterého známe dnes. Tehdy se tam ještě nacházela barokní socha Jana Jiřího Bendla. Dnes si ji může každý prohlédnout v Lapidáriu Národního muzea. Současný pomník Svatého Václava pochází z roku 1912 a autorem byl Josef Václav Myslbek.

Prázdný bulvár

A proč se nejedná o pravé náměstí? Protože Václavák je šestý největší bulvár v Evropě a jeden ze dvou bulvárů v České republice. Tím druhým je za socialismu vybudovaná Hlavní třída v Ostravě Porubě. V soudobé historii přinesla Václaváku největší změny sametová revoluce. Ještě na začátku 90. let se jednalo o centrum kulturního života Pražanů. Krom řady vyhlášených barů, jídelen, hotelů a kaváren se ve sklepních prostorách vysokých domů nacházely věhlasně kinosály.

Za jediný den se v kinosálech lokalizovaných na Václaváku vystřídalo 27 000 návštěvníků, tomu se dnes nemůže rovnat žádný multiplex. Na konci 80. let denně přišlo na 137 000 lidí, zatímco dnes se všemi turisty z ciziny se jedná v průměru o 11 515 osob. To že počet trvale usídlených obyvatel z 3200 klesl na desetinu, asi nikoho nepřekvapí. Kdo by to byl řekl, že Václavák je dnes vlastně vylidněný?

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Praha Karel IV. sametová revoluce Národní muzeum

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy