Jak se balzamuje Lenin? Došlo i k pokusu o "posmrtný atentát"

S komunismem na věčné časy. V případě duchovního otce Vladimira Iljiče Lenina to v sovětském Rusku vzali doslovně a rozhodli se slavného revolucionáře zachovat pro budoucí generace. Z Lenina udělali prvotřídní mumii a zbudovali pro ni mauzoleum inspirované egyptskými stavbami. Jenomže Moskva není Egypt, a tak je možné, že Leninova mumie tisíce let nevydrží.

Vladimir Iljič Lenin zemřel po dobrodružném životě, který z velké části strávil v německém exilu. Z něho byl „vypuštěn“ jako diverzní prostředek na carské Rusko v době první světové války, aby zkomplikoval život ruskému carovi. To se mu povedlo lépe, než kdokoli čekal. Socialistická revoluce svrhla nejenom carský režim, ale velmi rychle se rozšířila po celé Evropě, včetně Německa. 

Poslední roky života ovšem Lenina trápilo špatné duševní i fyzické zdraví. Podle všeho největším problémem byla syfilida v pokročilém stádiu. Roku 1922 ho navíc ranila první mozková mrtvice, po ní ale ještě zvládl zastávat vedoucí úlohu ve straně. Patrně tušil, že dlouho na světě už nepobude, a tak sepsal na počátku roku 1923 jakousi politickou závěť ve které varoval před Stalinem. Jak známo, mnozí soudruzi si toto varování nevzali příliš k srdci. Poté, co ho ranila druhá mrtvice už byl celkově indisponovaný. Hlavně přišel o řeč, a to byl jeho politický konec. Smrt ale už nebyla daleko, 21. ledna 1924 totiž Lenin zemřel.

Představitelé sovětského režimu se po jeho smrti shodli na máločem, ale zajedno byli v tom, že tělo otce komunismu se musí zachovat. Vydali proto příkaz k jeho nabalzamování, kterým byl pověřen patolog Alexej Ivanovič Abrikos. Otázkou zůstává, kdy přesně k nabalzamovaní došlo a jak dobře bylo provedeno, protože v současné době už Leninova mumie není v úplně dobré kondici. Jejímu stavu neprospělo, že se několikrát přemisťovala, a to ne za zrovna ideálních podmínek. Na pár dní se „ztratila“ během přestavby sarkofágu v roce 1929.

Před nacistickým vojskem byl Lenin roku 1941 pro jistotu převezen až do Ťumeně na Sibiři. Aby toho nebylo málo, na tento symbol komunismu došlo k opakovanému pokusu o "posmrtný" atentát. Na Leninovu mumii se tak střílelo, byla polita inkoustem, padaly na ni kameny i kladivo. Dokonce proběhly dva pumové útoky. Pro jistotu byl proto sarkofág opatřen neprůstřelným sklem.

Ani údržba unikátní balzamovací metody není bezproblémová. Ročně přijde ruský na stát na 13 milionu rublů, což nejsou zrovna zanedbatelné peníze. Nedávno navíc musela mumie projít dokonce celkovou „omlazovací“ kůrou, aby se zabránilo jejímu dalšímu rozpadu. Vzbuzuje to trochu pochybnosti o oficiálních prohlášení, které tvrdí, že je Leninovo tělo v dobrém stavu. Podle nich totiž v roce 1923 neproběhla klasická mumifikace, ale tělo bylo naloženo do specifického roztoku, ve kterém se musí mumie pravidelně každých deset let balzamovat. Ta poslední omlazovací kůra proběhla těsně před výročím velké socialistické revoluce a zabrala přes dva měsíce.

Celý proces „revitalizace mumie“ provázely četné debaty o tom, jestli je vůbec správné a užitečné Leninovo tělo veřejně vystavovat v mauzoleu. Poměrně velké kontroverze vzbudil tehdejší ministr kultury Vladimir Medinski, který prohlásil, že Lenina je v mauzoleu jen 10 %. Podle průzkumů veřejného mínění by byla většina Rusů proto, aby byl Lenin normálně pohřbeno do země, tak jak si přál sám Lenin. Proti ne úplně důstojnému způsobu pochování se ozvala i ruská pravoslavná církev, které se nelíbí, že mrtvé lidské tělo slouží jako lákadlo na turisty. A mumie tak opravdu funguje, Leninovo mauzoleum ročně přivítá kolem milionu návštěvníků.

Ovšem volání po Leninově pochování rozhodně neznamená úbytek popularity, ta naopak podle průzkumů v posledních letech roste. V roce 2017 Leninovo působení hodnotilo pozitivně 56 % dotázaných. Možná proto mumie stále funguje jako turistická atrakce přímo na Rudém náměstí v centru hlavního ruského města.

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus Vladimír Iljič Lenin Mumie historie Sovětský svaz Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy