Čeka: První tajná policie SSSR řádila pět let, oběti lze jen těžko spočítat

Když se řekne sovětská tajná policie, většina z nás si vybaví nechvalně proslulou KGB. Ta však ale není jedinou, která měla za úkol udržovat pořádek v totalitním režimu. Jejím předchůdcem byla takzvaná Čeka, založená Vladimírem Iljičem Leninen po Velké říjnové socialistické revoluci 1917, který jí použil k upevnění své moci.

Čeka jako taková byla prvním sovětským vládním aparátem, který měl za úkol kontrolovat lidi. Později jí nahradila NKVD, a posléze KGB. Vzhledem k tomu, že většina z těchto represivních složek měla dlouhé a složité názvy, zapsaly se do našeho povědomí jejích zkráceniny. Formálně se jednalo o Všeruskou mimořádnou komisi pro boj s kontrarevolucí a sabotáží při Radě lidových komisařů Ruské sovětské federativní socialistické republiky.

Ruská občanská válka totiž jasně ukázala, že ne všichni se ztotožňovali s nově ustaveným socialistickým zřízením s Leninem a bolševiky u moci. Hlavním úkolem nově vytvořené tajné policie bylo vypořádat se s "nepřáteli lidu". Nutno dodat, že činnost Čeky v podstatě neupravoval žádný zákon, a že měla velmi vysoké pravomoci, která by se svým charakterem daly připisovat principům policejního státu. Svým způsobem zastupovala soudní moc a lidé, kteří byli vyhodnocení jako "nepřátelé lidu", neměli téměř žádnou možnost obrany. 

Čeka byla založená 20. prosince 1917 na základě zvláštního dekretu a do jejího čela se postavil Felix Dzeržinský. Zpočátku sídlila v Petrohradě a do roka se její pole působnosti rozšířilo do celého Ruska. Jedinou činností, kterou dělala, byly hony na "rozvraceče" státu. V roce 1921 měla nejméně 200 tisíc příslušníků. Většina z nich byli bolševici, ale už v roce 1918 se otevřela několika socialistickým revolucionářům, kteří byli vyšetřováni pro údajný pokus o atentát na Lenina. Téměř veškerý život v Porevolučním Rusku byl podřízen Čece, která kromě pronásledování odpůrců režimu zatýkala i válečné dezertéry a příživníky, kteří jedli na úkor těch, co hladověli. Později se zaměřila i na obranu hranic před vnějším nepřítelem. 

Původní myšlenka spočívala v tom, že bude Čeka pouze vyšetřujícím orgánem, a že nebude mít rozsáhlé pravomoci. Jediným, k čemu byla zplnomocněná, byly výslechy kontrarevolucionářů, o jejichž osudu měly pak následně rozhodnout revoluční soudy. Zákony upravující její činnost však nebyly nikdy dodržovány a Čeka s "nepřáteli" státu zacházela, jak se jí jenom zlíbilo. Vyhodnotila jako mnohem efektivnější brát "spravedlnost" do svých rukou, než aby se konala dlouhá soudní stání.

V zájmu zachování socialistického zřízení bylo přeci lepší šířit atmosféru strachu a hlavně dělání krátkých procesů se všemi rozvraceči nově vytvořeného režimu. Za zmínku také stojí, že Čeka dohlížela i na stavbu železnice, neboť existovaly obavy o její narušení ze strany kontrarevolucionářů.

Kdo všechno byl nepřítel státu?

Za otázku samozřejmě stojí, čeho všeho se musel člověk dopustit, aby jej první sovětská tajná policie vyhodnotila jako nepřítele lidu. První na seznamu byli ti, kteří během občanské války bojovali na straně Bělogvardějců. To samé platilo o bývalých příslušnících carské armády. Ale také stačilo být příliš bohatý. Ti, kteří disponovali majetkem v hodnotě 10 000 rublů, byli taktéž v hledáčku Čeky. Lenin usiloval o vytvoření, co největšího okruhu rozvracečů nově vytvořeného socialistického státu. Čeka se díky tomuto přístupu stala velmi silnou organizací, která se nikomu nemusela zpovídat, a která si vždy stála za tím, že činí v nejlepším zájmu všeho lidu. Pro Lenina bylo takové ujištění dostačující a nijak se do jejích aktivit nevměšoval.

Například na jaře 1918 bylo v Petrohradě zastřeleno 800 lidí následujíc po krátkém procesu, v němž se Čeka sama deklarovala jako soudce, porota a popravčí v jednom. Svým způsobem jakýsi ekvivalent stanného práva. Leninovi bylo řečeno, že se jednalo o nepřátele lidu. Ze strachu, aby se neocitl také v jejích hledáčku, se radši nikdo na nic neptal. Důvod, proč byli dotyční vyhodnoceni jako nežádoucí, spočíval v jejich náboženském vyznání. 

5. září 1918 odstartovalo období, které je nechvalně známé jako Rudý teror. Bylo potřeba, co nejvíc odvrátit pozornost od Leninových neúspěchů. Počet obětí, které si Rudý teror vyžádal, je nejasný, ale odhaduje se, že se pohyboval v rozmezí 3000-8000. Některé zdroje však uvádějí mnohem vyšší čísla. Jeden z bývalých příslušníků Čeka například uvedl, že během Rudého teroru zahynulo 50 tisíc lidí a jiné zdroje dokonce tvrdí, že počet obětí dosahuje, až půl milionu. 6. února 1922 byla Čeka oficiálně přejmenována na GPU. Dzeržinský však zůstal v jejím čele, až do své smrti v roce 1926.

Související

Konstantin Černěnko Komentář

Vrchol gerontokracie i projev hluboké sovětské krize: Před 40 lety nastoupil do čela SSSR Černěnko

Před 40 lety, 13. února 1984, se ujal fakticky nejdůležitější funkce v Sovětském svazu, generálního tajemníka ústředního výboru komunistické strany, Konstantin Černěnko. Tehdy dvaasedmdesátiletý, nepříliš vzdělaný muž, pro něhož bylo typické bezprostřední jednání, postrádal jakoukoliv dlouhodobější a ucelenější vizi vedení státu, který si nárokoval statut světové supervelmoci. Skutečnost, že si sovětští komunisté do svého čela vybrali právě Černěnka, navíc v době, kdy si uvědomovali, že vnitřní i mezinárodní situace je pro zemi stále komplikovanější, byla projevem hluboké krize sovětského systému. Krátká vláda Černěnka, jemuž se již při nástupu do funkce přezdívalo „chodící mumie“, se stala jejím výmluvným symbolem. 

Více souvisejících

Sovětský svaz Vladimír Iljič Lenin NKVD kgb

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy